nieuws

Plagiaat bij Zaanse huisjes hotel

Hotel

Architect Sjoerd Soeters beweert in een open brief aan de ontwerper (Wilfried van Winden) van het ‘Zaanse Huisjes Hotel’ dat het ontwerp eigenlijk door Soeters zelf is gemaakt. Hij zegt dat Van Winden de vormtaal voor het gebouw van de Zaanse huisjes via een schets van zijn bureau heeft gekregen en plagiaat pleegt door het niet te melden.

Plagiaat bij Zaanse huisjes hotel

Soeters is de maker van het masterplan Inverdan, waar het beroemde Inntel-hotel deel van uit maakt. In de open brief zegt de architect dat hij in 2004 een schets voor het beeld van het gebouw heeft gemaakt. De gemeente wilde niet dat Soeters het hotel zelf ging ontwerpen, dus zocht hij een andere architect.

Hij wilde de tekening letterlijk gerealiseerd zien en zegt daarvoor Van Winden benaderd te hebben.

Niet waar

Wilfried van Winden zelf weerspreekt de beschuldiging van zijn collega op architectenweb.nl. Hij zegt het jammer te vinden dat Soeters het op deze manier, via de pers, speelt. ‘Het is merkwaardig dat hij nu het hotel zo succesvol in de publiciteit is gebleken, na al die jaren hiermee komt en dat hij een collegiaal gesprek heeft geweigerd. De schets die hij nu toont, ken ik niet. De opdrachtgever, Molenaar en Van Winden en mijn team kennen die ook niet.’

‘Het echte verhaal’

Het ware verhaal ligt volgens van Winden anders. Hij zegt dat hij geen schets van Soeters gezien heeft. ‘Wij werkten op basis van een beeldkwaliteitsplan, waarin Soeters twee referenties had aangegeven. Één ervan was om iets te doen met Zaanse huizen.’

In de daaropvolgende schetsen voor het gebouw kwamen onder meer een groot Zaans huis naar voren. ‘Soeters was echter zelf al bezig dat beeld te gebruiken bij het nieuwe stadhuis en om die reden hebben we daar vanaf gezien. Tot de andere schetsen behoorden een spiegeling van een klokgevel en de collage van Zaanse huisjes. Die laatste vonden wij het beste en ook de opdrachtgever was verrast en enthousiast.’

‘Zelfpromotie’

Soeters schreef de open brief naar aanleiding van het onlangs verschenen boek Fusion van Van Winden. Soeters noemt het een ‘zelfpromotiepublicatie’, en is boos dat hij in deze veelbesproken publicatie niet wordt genoemd als oorspronkelijke ontwerper.

‘En zo ben je dan in een wereld vol citerende en verwijzende architecten toch iets heel unieks geworden, je hebt een echte wereldprimeur: je bent de eerste architect in de geschiedenis die werkelijk vierkant en welbewust plagiaat pleegt!’, zegt Soeters in zijn open brief.

Van Winden heeft aan de website van architectenweb.nl uitgelegd hoe zijn kant van het verhaal eruit ziet, en zegt zich nog te beraden wat hij verder moet doen met de brief.

Reageer op dit artikel