nieuws

Roken op terrassen toch toegestaan

Hotel

Roken op terrassen mag ook na 1 juli, dat is de belangrijkste verandering die minister Klink van Volksgezondheid heeft doorgevoerd in de ontwerpbesluiten voor het rookverbod in de horeca. Eind vorige week stuurde hij de Tweede Kamer een aantal wijzigingen.

Roken op terrassen toch toegestaan

Zo blijft roken op terrassen dus toegestaan, mits het terras niet aan alle kanten is afgesloten. Ook mogen gasten in rookruimtes méér dan alleen roken. Een drankje meenemen mag, ook mag er gegeten, tv gekeken of gedart worden, alleen mag het personeel er niet bedienen.

Lobbygroep Clean Air Nederland voerde in oktober een campagne om het rookverbod in de horeca ook op terrassen te laten gelden, maar ziet haar eis nu niet gehonoreerd. Koninklijk Horeca Nederland laat weten blij te zijn met de aanpassingen door minister Klink.

Openbare gebouwen

Naast deze verandering stelt Klink nog een aantal aanpassingen voor. Zo zal het rookverbod voor publieke ruimten in openbare gebouwen zich beperken tot overdekte winkelcentra, evenementenhallen, congrescentra en luchthavens.

Daarnaast geldt het rookverbod niet voor ondernemers zonder personeel buiten de horeca, en vervalt het voorgenomen verbod op tabaksverkoop in de kunst- en cultuursector.

Campagne

In mei start het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) een campagne om ondernemers en werknemers in de horeca en het publiek de informeren over het rookverbod. Daarnaast wordt gewerkt aan een handleiding voor werkgevers, beheerders, werknemers en vrijwilligers met antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Bekijk hier de stukken betreffende deze wijzigingen zoals Klink ze naar de Tweede Kamer stuurde.

Meer berichten over het rookverbod: