nieuws

Toerisme-injectie van 80 miljoen in Achterhoek

Hotel

De Achterhoek wil de komende zeven jaar ongeveer 80 miljoen euro investeren in toerisme en recreatie in het gebied. De groene plattelandsregio behoort samen met de Wadden en Twente tot de enige gebieden in Nederland, waar het aantal binnenlandse vakanties de laatste jaren nog gestegen is.

Toerisme-injectie van 80 miljoen in Achterhoek

Dat blijkt uit een dinsdag verschenen analyse die de Kamer van Koophandel samen met toeristische ondernemers in het gebied heeft gemaakt. In de Achterhoek zijn vorig jaar 522.000 binnenlandse vakanties doorgebracht. Een kwart van de bezoekers behoorde tot de zogenoemde actieve senioren. Deze groep krijgt dan ook veel aandacht in nieuwe plannen. De Achterhoek en de naastgelegen streek De Liemers beschikken samen over 45.000 toeristische slaapplaatsen, verdeeld over ruim 360 accommodaties. Campings en bungalowparken voeren de boventoon. In het gebied is meer dan 1500 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes te vinden. Er zijn ruim 250 dagrecreatiebedrijven en ongeveer vijfhonderd restaurants. Maar de Achterhoek heeft geen grote steden of grootschalige vermaakcentra. Bezoekers aan de Achterhoek komen grotendeels uit Noord- en Zuid-Holland en Duitsland. Gezamenlijk besteden zij ongeveer 100 miljoen euro per jaar. Ze waarderen vooral de kleinschaligheid en de gemoedelijkheid van het gebied.

Maar de gemoedelijke uitstraling is tegelijk een gevaar voor het gebied, stellen de onderzoekers: ‘Authentiek verandert in oubollig als de kwaliteit niet voldoende is.’ Ondernemers investeren onvoldoende in modern comfort en luxe voorzieningen, blijkt uit de analyse.

De Achterhoek moet de komende jaren investeren in aanbod dat vooral oudere bezoekers aanspreekt. Comfort is vanwege hun toenemende lichamelijke beperkingen belangrijk, evenals wellness. De oudere, meest welgestelde recreant wil ook geld uitgeven aan gezond eten en prettig bewegen.

Bovendien is het voor hen belangrijk dat zij allerlei informatie makkelijk op de elektronische snelweg kunnen vinden, bijvoorbeeld via een navigatiesysteem. Op ICT-gebied moet de Achterhoek snel vernieuwen, aldus de onderzoekers.

Reageer op dit artikel