nieuws

Vacatureprobleem voor Nederlandse sterkok in Ierland

Hotel

De Nederlandse topkok in Ierland, Martijn Kajuiter, heeft grote problemen met het vinden van geschoold en ervaren personeel. De helft van zijn veertien koppige keukenteam bestaat uit vacatures. Kajuiter luidt de noodklok en wil met andere Ierse topchefs gezamenlijk een vuist maken tegen het groot aantal vacatures.

Vacatureprobleem voor Nederlandse sterkok in Ierland

Martijn Kajuiter, Executive Chef van The Cliff House Hotel, stelt dat het vinden van goed, gekwalificeerd personeel steeds moeilijker wordt in Ierland. Op zich best vreemd, gezien het feit dat steeds meer horecazaken genoodzaakt zijn de deuren te sluiten en daardoor steeds meer horecapersoneel op straat komt te staan.

‘Iedereen weet dat in Ierland een gigantische recessie gaande is en dat de werkloosheid dramatisch stijgt. De horeca lijdt daar erg onder. Veel zaken hebben de deuren moeten sluiten’, aldus Kajuiter.

De zaken die nog steeds goed draaien, hebben volgens Kajuiter naast recessie nog een tegenstander; personeel. Kajuiter: ‘Het is een bijna onmogelijke missie om geschoold en ervaren personeel te krijgen. Zo moeilijk dat het zelfs ten koste gaat van het aantal dagen dat we open kunnen voor onze gasten’.

Kajuiter heeft per september zeven vacatures op een totale brigade van veertien koks. ‘Alles doen we eraan om personeel te werven. Twitter, advertenties, collega’s, bureaus, noem het maar op. Niets lijkt te helpen’.

Om te zoeken naar een oplossing voor het probleem is Kajuiter de Irish Chef Circle gestart. Dit is een overlegorgaan met meerdere topkoks uit Ierland om gezamenlijk te zoeken naar een mogelijkheid om het personeelsprobleem op te lossen. Binnenkort verwacht Kajuiter de eerste bijeenkomst van het overlegorgaan.

Reageer op dit artikel