nieuws

Zelfmoordaanslag in hotel

Hotel

Een zelfmoordaanslag in de lobby van een hotel in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft maandag behalve aan de dader aan twaalf mensen het leven gekost. Onder hen waren een aantal sjeiks uit de provincie Anbar die met de Amerikanen en de Iraakse regering samenwerkten. Eenentwintig mensen raakten gewond.

Zelfmoordaanslag in hotel

De dader blies zichzelf rond het middaguur op bij de receptie van het Mansourhotel, dat onder meer de Chinese ambassade en kantoren van de televisiezender CBS en het Franse persbureau AFP herbergt. Ook een aantal Iraakse parlementsleden woont in het hotel.

Om in de lobby te komen moest de dader drie controleposten, één buiten en twee binnen het hotel passeren, zei een hotelmedewerker. Hij zei dat alle slachtoffers Irakezen waren, voor het merendeel receptiepersoneel.

Een man kwam met een explosievengordel om de lobby binnen, liep op de groep sjeiks af die daar bijeen waren en blies zichzelf op, zei een politieagent. De vier tribale leiders die werden gedood waren de voormalige gouverneur van de provincie Anbar Fassal al-Guood, Tariq Saleh al-Assafi, Fadil al-Nimrawi, alledrie van de al-Bu Nimir-stam en Abdul-Azizi al-Fahdawi van de Fahad.

De vier sjeiks behoorden allen tot een raad uit Anbar die met het Amerikaanse leger en de Iraakse regering samenwerkte tegen Al-Qaida. Ook drie lijfwachten van Al-Guood en een bekende Iraakse dichter, Rahim al-Maliki, behoren tot de doden, meldde de Iraakse overheid.

Reageer op dit artikel