nieuws

Start hotelcontroles Amsterdam: 9 sluitingen

Hotel

In de eerste week van een zomer vol intensieve hotelcontroles heeft de gemeente Amsterdam al negen illegale hotels gesloten. De hotels hadden geen vergunning, waren niet brandveilig genoeg en zorgden voor overlast.

Start hotelcontroles Amsterdam: 9 sluitingen

De dubieuze hotels stonden in stadsdelen Centrum en West en telden in totaal twintig appartementen en 182 bedden, zo meldde een woordvoerder van de stad woensdag 10 juli. Dat is volgens de zegsman echter het topje van de ijsberg.

Verdachte adressen

‘We hebben een lijst opgesteld met een paar honderd verdachte adressen. Door in juli of augustus binnen te vallen, kijken we of die verdenkingen hard gemaakt kunnen worden. Vorige week bleek op de helft van de gecontroleerde plekken inderdaad iets aan de hand.’

Sjoemelende eigenaren van ‘hotels’ die voor het eerst in de fout gaan, krijgen een boete van €12.000 tot €18.000 per appartement. Voor mensen die vaker zondigen, pakt de rekening hoger uit.

Brandveiligheid

De hotelgasten moesten meteen hun biezen pakken en een ander onderkomen zoeken. Meestal ontbraken belangrijke brandveiligheidsvoorzieningen.

‘Een hotel volstaat niet met een Gamma-muurtje. Onderdelen moeten brandwerend zijn en er moeten genoeg nooduitgangen zijn’, aldus de woordvoerder.

Overlast

Los daarvan zorgden veel logees voor overlast in de buurt. ‘Toeristen zorgen voor een andere dynamiek. Als je niet weet wie je buren zijn, trek je je minder van anderen aan. Ze gooien bijvoorbeeld afval op straat, beschadigen gebouwen of maken lawaai.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel