nieuws

Hotel De Draak eindelijk weer open

Hotel

Anderhalf jaar na de verwoestende brand kan Frans Hazen vandaag eindelijk de deuren van Hotel De Draak in Bergen op Zoom, het oudste hotel van Nederland, weer officieel openen. ‘Ik heb het hotel onder onze handen zien groeien, dat geeft energie.

Hotel De Draak eindelijk weer open

‘De periode van herbouw wordt afgesloten en de heropening wordt groots gevierd. We zijn enorm trots op het eindresultaat’, aldus Frans Hazen, eigenaar en directeur van het familiebedrijf.

Zo’n dertig kamers in de drie hoofdpanden raakten bij de brand zwaar beschadigd. Die zijn in iets modernere en strakkere stijl hersteld, zonder daarbij de sfeer van het historische hotel uit het oog te verliezen.

‘ik zag het hotel onder onze handen weer groeien’, reageert Hazen op de anderhalf jaar durende herstelperiode. ‘Dat gaf ons extra positieve energie.’

Verzekeraar

Vooraf had de hotelier al ingeschat zoveel tijd nodig te hebben, ondanks dat de verzekeraar in eerste instantie dacht dat het hotel eind 2013 weer open zou kunnen.

‘Maar’, benadrukt Hazen, ‘ik ben zeer content over de manier waarop het overleg tussen het hotel, de schade-experts van de verzekeraar en de contra-experts zijn verlopen. Dat ging open en eerlijk, waardoor wederzijds vertrouwen en begrip was. Zij deden waarvoor zij betaald worden, maar ik heb geen moment druk gevoeld.’

Ook hamert Hazen, als advies aan collega’s, op een goede verzekering. ‘Niet alleen voor brand, maar ook voor het pand waar je in zit. Na brand kan een verzekeraar zeggen: gooi de boel maar plat en bouw nieuw. Dan is het pand ‘hersteld’ maar je bedrijf failliet.’

Inkomstenderving

Ook een degelijke polis tegen inkomstenderving is belangrijk. Hazen moest wel anderhalf jaar zijn personeel en vaste lasten betalen. ‘Dat in combinatie met het bouwkundig herstel en interieur is toch een bedrag tussen de €3 en €6 miljoen.’

Vrijdag 27 juni is de heropening van Grand Hotel De Draak. Na de brand die het oudste hotel van Nederland begin vorig jaar trof, is hard gewerkt aan de herbouw van het monumentale pand. Omdat het bedrijf de rampspoed heeft overleefd en trots is op het eindresultaat wordt de heropening de hele dag feestelijk gevierd.

De festiviteiten beginnen met de officiële heropening die verricht wordt door Wim van de Donk, commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Dit gebeurt precies om 16.15 uur, het moment dat de aftelklok die al weken aan de gevel hangt op 0 komt te staan.

Reageer op dit artikel