nieuws

Amsterdam beperkt ruimte nieuwe hotels

Hotel 1535

In het grootste deel van Amsterdam mogen vanaf 1 januari geen nieuwe hotels meer komen. In een aantal aangewezen gebieden mag het nog wel, maar alleen bij uitzondering en onder strenge voorwaarden. Dat zijn vooral gebieden buiten het centrum, zo heeft de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) donderdag laten weten.

Amsterdam beperkt ruimte nieuwe hotels

Amsterdam neemt de maatregel om tot een beter evenwicht te komen tussen bewoners, toeristen en bedrijven. De laatste tijd groeide de kritiek van met name bewoners op de toegenomen drukte in de stad. In het verleden werd de bouw van hotels juist gestimuleerd.

Hotels moeten bijdragen

Maar nu moet een hotel meer gaan bieden dan alleen een overnachting, vindt de gemeente. Nieuwe hotels moeten echt iets bijdragen aan de ontwikkeling van een straat of buurt, ze moeten innovatief en duurzaam zijn en blijk geven van sociaal ondernemerschap.

Overigens zijn er nog 78 hotelprojecten die al wel zijn goedgekeurd, maar nog niet gerealiseerd. Die kunnen gewoon worden gebouwd, aldus de wethouder.

Reageer op dit artikel