nieuws

Raad van State geeft groen licht voor opening omstreden hotel Soho House Amsterdam

Hotel 3068

Het omstreden hotel Soho House heeft van de Raad van State groen licht gekregen om de deuren te openen. De opening van het Soho House, dat een restaurant, hotel, bar en clubgedeelte bevat, stuitte op verzet bij omwonenden. Die stapten naar de rechter omdat ze bang zijn voor overlast.

Raad van State geeft groen licht voor opening omstreden hotel Soho House Amsterdam

Jarenlang woedt er al een strijd om het Bungehuis, een voormalige locatie van de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA, waarin Soho House  Amsterdam komt. Het Soho House is een internationaal concept dat de leden, die allen werkzaam zijn in de creatieve industrie, de gelegenheid biedt om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen, te werken, te sporten en te ontspannen. Het Soho House bestaat als complex uit verschillende faciliteiten voor haar leden, zoals een filmkamer, een werkruimte met bibliotheek, een gym en fitness en een zwembad, en een hotel met 79 kamers, als ook een bar, restaurant en wellnesscentrum. Door omwonenden wordt gevreesd voor een toename van de parkeerdruk en geluidshinder van het dakterras, dat toegang biedt aan 150 mensen en waarop een zwembad en een bar worden gerealiseerd.

Vergunning Soho House

De gemeente gaf voor Soho House een vergunning af op grond van de uitzondering op het verbod voor unieke concepten, waarna omwonenden naar de rechter stapten. De rechtbank Amsterdam besliste vorig jaar dat de vergunning van de gemeente niet strookte met de eigen hotelstop. Vastgoedeigenaar Aedes Real Estate en de gemeente stapten hierop naar de Raad van State om die gerechtelijke beslissing aan te vechten. Dit omdat Soho House niet zou mogen worden bestempeld als een hotel. De kamers worden niet aan toeristen of stadsbezoekers verhuurd.  Hierin werden zij in het gelijk gesteld. De beslissing van de rechtbank is nu teruggedraaid door de Raad van State. Lees hier de uitspraak. De begane grond – met spa, restaurant en zalen – is niet alleen voor leden, maar voor voor iedereen toegankelijk.

Soho House is een exclusieve club voor mensen in de creatieve sector. Lidmaatschap is alleen mogelijk als je door twee bestaande leden wordt aangedragen. Sinds de oprichting in 1995 zijn wereldwijd 18 clubs, restaurants, hotels en spa’s geopend.

Lees ook: Strijd om komst Soho House Amsterdam woedt voort

Reageer op dit artikel