nieuws

Omstreden Soho House Amsterdam heeft deuren geopend

Hotel 5892

Het omstreden Soho House Amsterdam heeft op maandag 30 juli officieel de deuren geopend. De opening van het Soho House, dat een restaurant, hotel, bar en clubgedeelte bevat, stuitte eerder op verzet bij omwonenden. Die stapten naar de rechter omdat ze bang zijn voor overlast.

Omstreden Soho House Amsterdam heeft deuren geopend

Jarenlang woedde er een strijd om het Bungehuis, een voormalige locatie van de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA, waarin Soho House Amsterdam nu de deuren heeft geopend. Door omwonenden wordt gevreesd voor een toename van de parkeerdruk en geluidshinder van het dakterras, dat toegang biedt aan 150 mensen en waarop een zwembad en een bar worden gerealiseerd.

Over Soho House

Het Soho House is een internationaal concept dat de leden, die allen werkzaam zijn in de creatieve industrie, de gelegenheid biedt om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen, te werken, te sporten en te ontspannen. Het Soho House bestaat als complex uit verschillende faciliteiten voor haar leden, zoals een filmkamer, een werkruimte met bibliotheek, een gym en fitness en een zwembad, en een hotel met 79 kamers, als ook een bar, restaurant en wellnesscentrum.

Vergunning

De gemeente gaf voor Soho House een vergunning af op grond van de uitzondering op het verbod voor unieke concepten, waarna omwonenden naar de rechter stapten. De rechtbank Amsterdam besliste vorig jaar dat de vergunning van de gemeente niet strookte met de eigen hotelstop. Vastgoedeigenaar Aedes Real Estate en de gemeente stapten hierop naar de Raad van State om die gerechtelijke beslissing aan te vechten. Dit omdat Soho House niet zou mogen worden bestempeld als een hotel.  De kamers worden niet aan toeristen of stadsbezoekers verhuurd. Hierin werden zij in het gelijk gesteld. De beslissing van de rechtbank werd daarop teruggedraaid door de Raad van State. De begane grond – met spa, restaurant en zalen – is overigens niet alleen voor leden, maar voor voor iedereen toegankelijk.

Lidmaatschap

Soho House is een exclusieve club voor mensen in de creatieve sector. Lidmaatschap is alleen mogelijk als je door twee bestaande leden wordt aangedragen. Sinds de oprichting in 1995 zijn wereldwijd 18 clubs, restaurants, hotels en spa’s geopend.

Reageer op dit artikel