nieuws

Strafzaak tegen butler Huis ter Duin uitgesteld

Hotel 985

De rechtszaak tegen de butler van het chique Noordwijkse hotel Huis ter Duin, die wordt verdacht van diefstal van honderdduizenden euro’s aan sieraden, wordt opnieuw aangehouden.

Strafzaak tegen butler Huis ter Duin uitgesteld

Het onderzoek loopt al sinds 2016, maar het Openbaar Ministerie is nog altijd niet zover dat de rechtszaak inhoudelijk kan worden behandeld. De geplande behandeling woensdag is uitgesteld omdat er eerst nog een psychologisch rapport moet worden opgesteld.

De persoonlijk assistent van de hoteleigenaar wordt ervan beschuldigd dat hij de sieraden heeft gestolen van persoonlijke gasten van de hotelfamilie. De spullen kreeg hij in handen omdat hij ze in de kluis moest opbergen.  De zaak komt in november pas opnieuw voor.

‘Edelstenen vervangen voor nepstenen’

De butler roofde vooral juwelen van in het hotel logerende familie en vrienden van de eigenaren, schreef De Telegraaf, die het verhaal destijds naar buiten bracht. Van de persoonlijke gasten van de hotelfamilie kreeg hij regelmatig dure juwelen in handen, om in de kluis te bewaren of bij een juwelier te laten reinigen. Vervolgens liet hij de diamanten en andere edelstenen in de armbanden of colliers vervangen door goedkoop glas en verkocht de edelstenen. In de loop van tien jaar zou hij zo voor honderdduizenden euro’s in eigen zak gestoken hebben.

Grote voet

De butler leefde ook op opvallend grote voet, zegt een bron in De Telegraaf. ‘Zo zette hij regelmatig de bloemetjes buiten in het ultraluxe Burj Al Arab-hotel in Dubai. Daar huurde hij dan een suite.’

De man liep tegen de lamp toen hij een duur collier te koop aanbood bij een juwelier die het sieraad herkende, omdat hij het zelf had verkocht. Navraag bij de oorspronkelijke eigenaar wees uit dat deze de halsketting helemaal niet wilde verkopen, waarna de persoonlijk assistent hiermee werd geconfronteerd en zou hebben bekend. Hierna lieten andere gasten van de hoteleigenaren die de voorbije jaren in Huis ter Duin verbleven hun juwelen controleren, waarbij bleek dat bij meerdere kettingen en armbanden de edelstenen waren vervangen door glas.

‘Diefstal niets te maken met hotel’

Commercieel directeur van Huis ter Duin Stefan Stokkermans wilde destijds niet ingaan op de zaak, omdat deze volgens hem een privé-aangelegenheid is en de diefstal niet met het hotel te maken heeft. Volgens Stokkermans is de butler nooit willekeurige hotelkamers binnengegaan om daar spullen van gasten te ontvreemden, hij deed het alleen met juwelen die door vrienden en familie van de eigenaren bij hem in bewaring waren gegeven.

Huis ter Duin is jarenlang gebruikt door het Nederlands voetbalelftal voor trainingskampen.

Reageer op dit artikel