Hotelban Amsterdam stuwt ADR en RevPAR

Hotelban Amsterdam stuwt ADR en RevPAR

De hotelban Amsterdam, het besluit van de gemeente om in principe geen nieuwe hotels in de stad toe te laten, legt bestaande hotels geen windeieren. Zowel de gemiddelde kamerprijs (ADR) als RevPAR (omzet per kamer) stijgen de laatste jaren fors, becijfert onderzoeksbureau HVS.

Het aantal internationale en binnenlandse toeristen dat Amsterdam bezoekt, stijgt al tien jaar met zo’n 7 procent per jaar. Die stijging is harder dan de toename van het aantal hotelkamers in de stad, zeker sinds de hotelban Amsterdam, waarbij in 2016 het besluit werd genomen tot een ‘nee, tenzij’-beleid.

In de praktijk komen er de komende jaren nog veel hotels bij, maar nieuwe plannen ontwikkelen is lastig onder de nieuwe regelgeving.

In 2018 nam de RevPAR in Amsterdam volgens HVS met 4 procent toe, vooral als gevolg van de immer toenemende vraag. Want, verhoogde toeristenbelasting of niet, Amsterdam blijft immens populair als bestemming.

‘Die toenemende vraag in combinatie met de stop op nieuwe kamers geeft bestaande hotels de mogelijkheid om de kamerprijs te verhogen zonder dat dit gevolgen heeft voor de bezetting’, zegt MattiaCavenati van HVS, die onlangs onderzoek deed naar de Amsterdamse hotelmarkt. ‘Hiermee loopt de RevPAR dus ook flink op.’

Amsterdam is volgens Cavenati de gevolgen van de economische crisis in 2008 helemaal te boven en presteert weer als vóór die crisis, terwijl veel andere steden nog een inhaalslag moeten maken om dat punt te bereiken.

Vóór de hotelstop in de binnenstad, die in 2015 inging, nam het aantal kamers in Amsterdam sinds 2011 toe met zo’n 4,2 procent per jaar. Ontwikkelaars verlegden hun aandacht naar randgebieden als Sloterdijk en Amstelkwartier, maar sinds 1 januari 2017 gelden ook daar de nieuwe regels.

Eind 2018 stond de teller in Amsterdam op 500 hotels met ruim 35.000 kamers.


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.