Toerisme droeg vorig jaar 4,4 procent bij aan de Nederlandse economie, aldus het CBS. Dat is iets meer is dan in het voorgaande jaar. In 2010 waren alle uitgaven van toeristen nog goed voor 3,2 procent van het bruto binnenlands product.
Alle bestedingen van toeristen bij elkaar bedroegen vorig jaar 87,5 miljard euro, een stijging van 6,4 procent ten opzichte van 2017. Meer dan de helft daarvan kwam voor rekening van Nederlanders zelf. Zij besteedden dankzij de uitzonderlijk lange periode van zomers weer 5,5 procent meer tijdens uitjes en vakanties in eigen land.
Buitenlandse toeristen
Nederlandse hotels, vakantiehuisjes en campings kregen ook vaker buitenlandse gasten over de vloer. Daarnaast boekten meer buitenlandse toeristen accommodaties of tickets bij Nederlandse bedrijven voor een vakantie in een ander land. Al met al stegen de uitgaven van buitenlandse toeristen in Nederland met 8,2 procent tot ruim 32 miljard euro.
Ook de werkgelegenheid in de sector nam toe. In 2018 was toerisme goed voor 791.000 banen, een stijging van 3,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Bijna de helft van al dat werk zit in de horeca.
Arbeidsmarkt horeca
KHN en SVH hebben eind 2018 uitgebreid onderzoek gedaan naar de arbeidsmarkt in de horeca. De krapte op de arbeidsmarkt – 140.000 tot 158.000 extra personeelsleden nodig tussen 2019 en 2025 – is vooral ontstaan door de groei van de horeca in Nederland. KHN-voorzitter en horecaondernemer Robèr Willemsen: ‘Buitenstaanders, media en ook de vakbonden benaderen het vaak negatief; dat mensen niet meer in de horeca wíllen werken, maar dat is niet de hoofdoorzaak van de krapte, die zit hem in groei.’ Opvallend: de grote uitstroom, steeds minder vaste contracten en een nog jongere werknemersgroep dan al werd gedacht.
Werkzame personen horeca
2012: 368.000 – fte 205.000
2018: 443.900 – fte 252.000
2025: 540.800
Veel kunnen ondernemers zelf doen om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen – door middel van goed werkgeverschap bijvoorbeeld en goed zorgen voor leerlingen, de toekomstige werknemers van de horeca. Maar ook wet- en regelgeving kan een steentje bijdragen. ‘De Wet Arbeidsmarkt in Balans helpt niet en ook de referentiefuncties uit de horeca mogen wel op de schop.’