Hoscars voor Nederlandse hostelconcepten The Green Elephant en Bunk

Hoscars voor Nederlandse hostelconcepten The Green Elephant en Bunk

Bij de uitreiking van de jaarlijkse Hoscars Awards van Hostelworld zijn twee van de zeven categorieën gewonnen door Nederlandse hostels. The Green Elephant Hostel in Maastricht is uitgeroepen tot het beste nieuwe hostel ter wereld, Bunk in Utrecht won de award voor het meest innovatieve hostel.

Bij de jaarlijkse Hoscars, een award van hostel-OTA Hostelworld, waren 35 hostels over de hele wereld genomineerd: zeven categorieën met elk vijf genomineerden. Twee Nederlandse concepten deden mee in twee verschillende categorieën, The Green Elephant in Maastricht en Bunk in Utrecht, beiden sleepten ze de titel in de wacht.

The Green Elephant

The Green Elephant Hostels, onderdeel van LBG Hotels, opende in 2019 en streeft naar het bieden van een ‘way of life’ die volledig draait om wellbeing en is levert daarmee een gastbeleving die om veel meer draait dan slechts een slaapplek. Het brengt een community samen van digital nomads, bewuste wereldreizigers en health lovers die verantwoord in het leven staan. Het doel is met hospitality bijdragen aan een nóg meer fitte, groene en gezonde wereld.

‘Dit hostel is een soort tegengif voor 2020 en de perfecte plek voor een flinke scheut wellbeing’, aldus de jury. ‘Met een yoga- en meditatieruimte, ijsbad en ijsmuur, hammam en restaurant Serendipity met bijna uitsluitend vegetarische gerechten. Het voelt als één groot glamping festival, een ware reisoase waar je kunt overnachten in een Tiny Dream House, het leven overpeinzen onder een magnoliaboom, het Urban Forest ontdekken of detoxen in een sauna. Het kan allemaal bij het bijzondere nieuwe hostel The Green Elephant.'

Intrinsieke overtuiging van wellbeing

‘Het is heel bijzonder om wereldwijd hoge ogen te gooien met iets waar we als bedrijf maar ook als mens intrinsiek voor staan: wellbeing’, zeggen Olaf Bertholet en Debbie Pool - Bertholet, bedenkers en mede-eigenaren van The Green Elephant Hostels.

‘Het is die intrinsieke overtuiging van waaruit dit concept ontstaan is: goed voor jezelf zorgen, voor de wereld om je heen, op alle mogelijke manieren hebben we The Green Elephant zo bedacht dat je de verantwoorde levensstijl die je thuis hebt kunt doortrekken op reis. Van vegan eten, tot verf op plantaardige basis en volledig circulaire vloerbedekking tot de wellness, meditatieruimte en de Urban Forest stadstuin. Deze award is voor ons de erkenning die alleen nog maar meer motiveert om deze ‘way of life’ over te dragen op al onze gasten.'

LBG Hotels

LBG Hotels, waar The Green Elephant onderdeel van uitmaakt, is een ambitieuze en snelgroeiende hotelgroep die bijzondere hotelconcepten ontwikkelt en exploiteert. LBG Hotels heeft hotels in Maastricht, Eindhoven en Amsterdam en breidt in 2022 uit naar Den Haag. Naast kwantitatieve staat ook kwalitatieve groei op de prioriteitenlijst, op de agenda voor medio 2021 staat een uitbreiding van Hotel Mariënhage met extra kamers en een luxe fitness- en wellness ruimte.

Bunk

De jury roemt bij Bunk de luxe van een hotel voor de prijs van een hostel. ‘We hebben ons spirituele thuis gevonden en het is… Bunk Utrecht. Ooit een kerk, nu een van de knapste hostels die we ooit gezien hebben. Meer dan dat, hun ethos is ook goed. In hun hele concept hebben ze de sociale rol die kerken vroeger speelden, meegenomen en streven ernaar dat hun hostels het ‘kloppend hart van de gemeenschap’ zijn. Kijk maar eens naar hun Artist-in-Residence programma, hun co-working spaces, expositieruimte en non-profit opnamestudio waar internationale artiesten muziek en podcasts maken. Ze doen dit alles terwijl ze ervoor zorgen dat de historische schoonheid van de gebouwen behouden blijft, gerecyclede materialen worden gebruikt, en eventuele aanpassingen kunnen worden teruggedraaid’, aldus de jury.

‘Meer dan 20,000 mensen wereldwijd stemden op Bunk. Dat we deze belangrijke prijs juist nu mogen ontvangen, is echt zo ontzettend geweldig’, zegt Joachim de Looij, managing director. ‘We hebben zo moeten knokken in deze periode die voor de volledige hospitality branche een donkere en moeilijke periode was, en is. We hebben onze stinkende best gedaan om het onze gasten naar de zin te maken. Dat we op deze manier hun dank terugkrijgen, dat zegt wat. In de basis van ons concept staat de verwondering centraal. Wij zijn blij verwonderd dat we deze prijs hebben gewonnen. Het is de bevestiging dat hoe wij onze gasten verwelkomen en onze twee vestigingen in Utrecht en Amsterdam hebben ingericht een gevoelige snaar raakt.’

Bunk heeft twee locaties. Naast de vestiging in Utrecht die in 2019 opende, is ook een Bunk gevestigd in Amsterdam. Beiden huizen in een voormalig kerkgebouw, al is dat geen vereiste voor eventuele toekomstige Bunk-vestigingen.

Hoscars Awards

Het is de 19e keer dat de Hoscars worden uitgereikt. De awards worden toegekend op basis van een juryoordeel en publieksstemmen. De internationale jury van de Hoscars wijst in elke categorie vijf genomineerden aan, vervolgens bepalen publieksstemmen de uiteindelijke winnaar per categorie.

Voor het nomineren kijkt de jury naar hostels in de top 129 landen en top 100 steden en weegt de meest uiteenlopende criteria mee. Bekijk hieronder de bekenmaking van de winnaars van de Hoscars 2021.