Bouw Van der Valk hotel vertraagd door tekort aan bouwmaterialen

Bouw Van der Valk hotel vertraagd door tekort aan bouwmaterialen
Beeld: PAM Theunissen Architectenburo

De bouw van het Van der Valk-hotel Eindhoven-Best loopt maanden vertraging op door het tekort aan bouwmaterialen dat is ontstaan door de coronacrisis. Bij de start van de bouw, vorig jaar, was de verwachting dat het hotel voorjaar 2022 zou openen. Inmiddels is onzeker of kerst 2022 haalbaar is.

Al in 2013 kreeg de Voorschotense tak van Van der Valk groen licht om langs de A2 bij Eindhoven een nieuw hotel te bouwen: Van der Valk Eindhoven-Best. Toch duurde het nog jaren voor de eerste paal de grond in ging. Hier lagen onder meer stroperige procedures bij de gemeente, het aanpassen van de plannen (waaronder aankoop van een naastgelegen perceel) en een juridisch gevecht met een andere tak van de Van der Valk-familie aan ten grondslag.

In Eindhoven is namelijk al een Van der Valk-hotel. Dit hotel stapte naar de rechter om te verbieden dat Marcus van der Valk van de Voorschotense tak de vermelding ‘Eindhoven’ aan de hotelnaam van het hotel bij Best mocht toevoegen. De rechter wees in 2017 het verzoek van de Eindhovenaren om de naam Van der Valk Eindhoven-Best te verbieden af.

Van der Valk Eindhoven-Best - Beeld: PAM Theunissen Architectenburo

Het gebeurt overigens vaker dat de verschillende familietakken van Van der Valk tegenover elkaar staan wegens tegenstrijdige belangen. Zo speelde in 2017 een conflict rond een nieuw hotel in Heerenveen: twee verschillende takken dienden een plan in bij de gemeente voor een hotel.

En in 2014 verenigde een groep bedrijven in Midden-Brabant zich tegen de komst van Van der Valk Tilburg. Onder de bezwaarmakers ook Motel Van der Valk Gilze-Rijen. Het hotel kwam er overigens toch.

Saillant detail: ook Van der Valk Tilburg is van Marcus van der Valk. Op de website van het hotel in aanbouw staat dat Tilburgse hotel dan ook als dichtstbijzijnde hotel genoemd, Van der Valk Eindhoven staat niet vermeld, ook omdat dit geen ‘Valk-Exclusief’ is.

Overigens zit ook dat hotel niet stil: in 2018 werd een grootschalige verbouwing aangekondigd, waarbij het hotel een tweede toren met 100 extra kamers krijgt. Wat de status is van deze plannen, is niet bekend.

Vertraging

In juni 2020 werd dan eindelijk begonnen met de bouw van Van der Valk Eindhoven-Best. Maar inmiddels blijkt dat veel leveringen van bouwmaterialen flink vertraging oplopen als gevolg van de coronacrisis.

Onlangs bleek al uit een peiling van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat één op de vijf bouwbedrijven in mei kampte met een materiaaltekort. Hout, staal en kunststof is wereldwijd niet aan te slepen. Door de coronacrisis werd de productie gestaakt of teruggeschroefd, tegelijkertijd nam door thuisklussers de vraag toe. Het tekort aan materiaal is inmiddels een belangrijker oorzaak van bouwvertraging geworden dan een gebrek aan personeel.

‘Daardoor is het nog best onduidelijk wanneer we precies opengaan’, zegt Marcus van der Valk tegen het Eindhovens Dagblad. Hij hoopt eind volgend jaar de deuren voor gasten te kunnen openen.

De oplevering staat nu gepland voor eind november 2022, waardoor het hotel flink zal moeten doorwerken om met de feestdagen gasten te kunnen ontvangen. Het hotel heeft straks 198 kamers, een restaurant met live-cooking, een bar, brasserie, vergaderzalen, zwembad en een skybar op de twaalfde verdieping. In totaal telt het gebouw vijftien bouwlagen.