nieuws

Botsende plannen Van der Valk hotels Heerenveen

Hotel 2768

Twee verschillende Van der Valk-staken azen op een nieuw hotel in Heerenveen. De een wil nieuwbouw voor 30 miljoen, de ander een bestaand hotel kopen en verbouwen voor 15 miljoen. Nu is de gemeente aan zet.

Botsende plannen Van der Valk hotels Heerenveen

De plannen komen van twee verschillende ‘staken’ van de hotelfamilie, die hiermee tegenover elkaar komen te staan.

Paul van der Valk (van onder meer de hotels in Zwolle en Hengelo) wil voor 30 miljoen euro een hotel met 50 tot 90 kamers bouwen langs de snelweg A32 bij afslag Oranjewoud.

Zijn neef Henk Matser (hotels in Emmeloord, Wolvega, Sneek, Leeuwarden) heeft plannen om voor 15 miljoen euro de vestiging van Hajé in Heerenveen (55 kamers) te kopen en op te knappen.

Dat tanende hotel is al een tijd te koop. Hajé heeft gepoogd het te slijten aan het Centraal Orgaan Asielopvang (Coa), toen dat niet lukte werd het plan er een ‘polenhotel’ van te maken. Ook heeft eigenaar Hendrik Jan de Jager vergevorderde plannen zelf op deze locatie een volledig nieuw hotel te bouwen.

Heerenveen

De gemeente Heerenveen heeft eerder dit jaar positief gereageerd op de plannen van Paul van der Valk, schrijft de Leeuwarder Courant (LC). Matser zegt dat zijn plannen in 2016 door de gemeente minder enthousiast werden ontvangen.

Matser opent in december ook een Van der Valk hotel in Leeuwarden, in Haarlem is hij bezig met een grote renovatie. Toch wil hij ook vaart maken met de plannen in Heerenveen, nu neef Paul van der Valk ook met een concteet hotel bezig is.

Het is aan de politiek om een juiste afweging te maken en een degelijke visie op te stellen over de hotelmarkt in en rond Heerenveen, benadrukt Matser tegenover de LC. Twee keer nieuwbouw is volgens hem teveel, het is óf hij óf neef Paul.

Familieconflicten

Het is niet de eerste keer dat leden van de wijdvertakte horecafamilie in elkaars vaarwater zitten met hotelplannen. In 2014 verenigde een groep bedrijven in Midden-Brabant zich tegen de komst van Van der Valk Tilburg. Onder de bezwaarmakers ook Motel Van der Valk Gilze-Rijen. Het hotel kwam er overigens toch.

Ook maakte in 2014 Hotel Van der Valk Eindhoven bij de rechter bezwaar tegen de naamgeving van het in aanbouw zijnde Van der Valk Eindhoven-Best. De rechter wees het verzoek van de Eindhovenaren om de naam Van der Valk Eindhoven-Best te verbieden af.

Reageer op dit artikel