blog

Vertical farming en een la als kas

Restaurant 14680

Eind dit jaar opent in Dronten de grootste verticale boerderij van Europa. In deze flat kunnen 30.000 kroppen sla per week worden verbouwd. Dat is twee keer zo veel als de gewone kweker kan verbouwen. Met het zogenaamde overdekte vertical farming worden meerdere gewassen in lagen boven elkaar gekweekt. Dat biedt ongekende mogelijkheden.

Vertical farming en een la als kas

Zo hebben kwekers geen last van slechte weersomstandigheden of insectenplagen. Zonder daglicht, gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest en met behulp van klimaatbeheersing en ledsystemen worden de optimale groeiomstandigheden zoals licht, temperatuur, CO2, water en voedingsstoffen, voor iedere groeifase van de plant gecreëerd. Groenten en fruit zijn daardoor altijd van constante kwaliteit. Ook daalt het waterverbruik met 80 procent.

Vertical farming: telen zonder daglicht

Het PlantLab in Den Bosch slaagde er in 2011 als eerste in vruchtdragende groenten te telen zonder daglicht te gebruiken. Het wist onder meer komkommers, aardbeien, mais, bonen en tomaten te kweken door alleen rode en blauwe ledlampen te gebruiken. Door deze manier van telen heb je voor 200 gram groenten per persoon per dag maar één vierkante meter kweekruimte nodig. Met een kwart Nederlands grondgebied kan voldoende groente en fruit worden geteeld voor de hele wereld.

Door deze nieuwe revolutionaire technieken zullen de mogelijkheden voor voedselproductie toenemen. De horeca verbouwt nu al flink, het wordt nog interessanter. Het dak van QO van IHGHotel is in aanbouw en bestaat uit een dakkas waar vertical farming wordt toegepast. De groenten die in de dakkas groeien, worden geserveerd in het restaurant van het hotel. Maar het zal ook mogelijk worden kleinschalig te telen zonder daglicht. Kun je je eigen groente verbouwen in een kast of in een la. 

Leestip: (On)kruid en groenten met Michelinsterren

 

Reageer op dit artikel