blog

Meedoen aan actieweken? Ga eerst rekenen

Restaurant 2498

Het is de horeca een doorn in het oog, de gezamenlijke restaurantactie van Iens en AH. Klanten van AH kunnen sparen voor een gratis tweede driegangenmenu. Het zou ook voor de horeca mooi zijn als hier sprake zou zijn van een win-winsituatie.

Meedoen aan actieweken? Ga eerst rekenen

Bijvoorbeeld als AH met korting de dinerbon zou kopen bij de restaurateur of op een andere manier tegemoet zou komen in de kosten.

Maar zo gaat het dus niet. De horeca betaalt wat door de supermarkt wordt weggeven. Daarnaast moeten horecaondernemers ook nog €2 per persoon commissie betalen. Veel gasten weten niet eens dat alle kosten voor het tweede gratis menu voor de horecaondernemer zijn. Het kost AH en Iens niets, terwijl zij goede sier maken richting consumenten. Het leverde vorig jaar in totaal bijna 1 miljoen reserveringen op. Tel uit hun winst.

Het Iens Festival, de Restaurantweek, de Heerlijk10Daagse, er zijn tientallen van dit soort actieweken. Van alle restaurants doet meer dan de helft mee aan één of meerdere acties. Dat blijkt uit onderzoek van Misset Horeca onder 300 restaurants in het top- en middensegment. Veel restaurants zouden het liefst stoppen met deelname aan actieweken. Ze voelen zich gedwongen om mee te doen door de sterk toegenomen concurrentie onder restaurants.

Het aanboren van nieuwe gasten is de belangrijkste reden om mee te doen. Maar misschien zit je zaak wel vol door de actie, maar daar heb je niets aan als je niets verdient. De marges zijn al klein en gasten die op de acties afkomen, komen niet terug als ze de echte waarde van het geconsumeerde moeten betalen. 80 procent van de deelnemende restaurants levert winstmarge in.

Al dit soort acties zorgt ervoor dat de gast niet meer bereid is om de normale prijs te betalen. Bovendien kan het een signaal afgeven dat de horeca te duur is. Er zit maar één ding op: niet meer meedoen aan actieweken of eerst een rekensom maken voordat je ‘ja’ zegt. 

Marjon Prummel, hoofdredacteur

Reageer op dit artikel