nieuws

Licht positieve geluiden over kabeljauwvangst

Restaurant

Visserijbiologen denken dat er in 2008 waarschijnlijk toch een bescheiden hoeveelheid (22.000 ton) kabeljauw in de Noordzee kan worden gevangen. De laatste cijfers geven volgens de deskundigen aan dat er in 2005 voldoende kleine kabeljauwen zijn geboren om de stand in 2009 voor het eerst in jaren weer te laten groeien.

Licht positieve geluiden over kabeljauwvangst

Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde vangstadviezen van de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee. Diezelfde instantie stelde dit voorjaar nog voor om in 2008 helemaal te stoppen met het vangen van kabeljauw omdat er steeds te weinig jonge vis bij kwam.

Dit jaar mag er 22.900 ton kabeljauw worden gevangen. Om meer kabeljauw te krijgen in de Noordzee adviseren de biologen, onder wie die van Wageningen Imares (Institute for Marine Resources and Ecosystem Studies), dat in 2008 strikte vangstbeperkingen van kracht blijven.

Aanwas

Ook het advies voor het vangen van schol is bijgesteld. Omdat er in 2006 meer jonge schol is bijgekomen dan verwacht, kan er komend jaar het beste 35.000 ton worden gevangen. De aanwas van tong in de Noordzee blijft nog achter waardoor de vangst ervan moet worden beperkt tot 12.800 ton.

Dit voorjaar werd al geadviseerd om in 2008 niet meer dan 200.000 ton haring te vangen tegen 341.000 ton in 2007. De Europese ministers van Visserij stellen later dit jaar de definitieve vangsthoeveelheden vast.

Jaarklasse

Stichting De Noordzee laat in een reactie weten voorzichtig optimistisch te zijn. Wel waarschuwt de milieuorganisatie ervoor dat een gezonde jaarklasse nog niet voldoende is voor een gezond bestand.

‘Of het nu gaat om platvissen als tong en schol of een vis als kabeljauw, de boodschap achter de adviezen is duidelijk: Laat de kleine, nog jonge schol en kabeljauw in zee zwemmen en opgroeien tot volwassen vis die paait. Dat is de basis om toe te werken naar gezonde bestanden met een gezonde leeftijdsopbouw. Om dit langetermijndoel te bereiken moet de visserijdruk verder omlaag.’

Zie ook

Reageer op dit artikel