nieuws

Fransen omarmen rookverbod in horeca

Restaurant

Vanaf vannacht twaalf uur geldt in de Franse horeca een rookverbod. Uitzonderingen zijn er niet: cafés, restaurants, ‘tabacs’ (bars met sigarettenverkoop), nachtclubs, waterpijptentjes en casino’s moeten er allemaal aan geloven.

Driekwart van de Fransen is voorstander van het verbod, schrijft BN/De Stem. Het verbod zou volgens tabaksverkopers het einde betekenen van de vrijheid, een van de grondwaarden van de Franse natie.

Jean-Baptiste Bohl-Viallefond vindt het verbod overdreven. ‘Straks serveren ze geen drank meer, omdat die ook slecht is’, zegt hij in BN/De Stem. Toch vermoedt hij dat hij minder zal gaan roken. ‘De prijzen blijven ook maar stijgen.’ Fransen betalen inmiddels 5,30 euro voor een pakje van 20 sigaretten.

Barman Sacha Toubart verwacht niet veel klandizie te verliezen. ‘Er zullen waarschijnlijk ook niet-rokers komen die tot nog toe wegbleven’, zegt hij. Op nieuwjaarsnacht zal Toubart een oogje dichtknijpen, maar daarna wordt het verbod strikt gehandhaafd. Overtreding kan het café op een boete van 135 euro komen te staan en de overtreder op 69 euro.

Politie en gendarmerie hebben aangekondigd in het begin niet al te streng te zullen controleren. Vooral op het platteland zal het nog wel even duren voordat de kroegen echt rookvrij zijn.

Reageer op dit artikel