nieuws

Bocuse-winnaar is overdonderd

Restaurant

Martin Ruisaard en zijn commis Roswitha Nietvelt van De Fuik in Aalst zijn blij verrast door hun winst bij de Bocuse d’Or 2011 op 11 oktober. ‘Ik ben overdonderd’, aldus de chef-kok.

Bocuse-winnaar is overdonderd

Ruisaard heeft net een hectische tijd achter de rug. Hij stapte over van Het Veerhuys in Almere naar De Fuik in Aalst en onderging een operatie. Tot zijn grote verrassing won hij. ‘Ik ben onwijs tevreden en overdonderd over alles wat er nu op me op af komt’, liet hij aan Misset Horeca weten na afloop van de competitie.

Europese finale

Commis Roswitha Nietvelt, ook net overgestapt van het Veerhuys naar De Fuik, stond te trillen op haar benen en kon nauwelijks geloven dat ze samen met Ruisaard Nederland vertegenwoordigt op de Europese finale van de Bocuse d’Or in Brussel op 20 en 21 maart 2012.

Volgens juryvoorzitter Willem Kool stak de winnaar er met kop en schouders bovenuit. De jury was unaniem in haar oordeel dat Ruisaard en zijn commis de beste waren. Ze lieten zien over technieken te beschikken. Zij maakten een rouleau van varkensrib, kroketje van varkenswang en Oosters gelakte varkensnek.

De tongschar was op twee manieren bereid: gebakken en een rouleau gevuld met eendenlever. De scheermessen waren verpakt in gelei van groene kruiden en de gepocheerde oester was bereid met eendenlever en zwarte peper.

Big green egg

Stefan Nijst (De Knip, Voorschoten) werd tweede en won de speciale vleesprijs beschikbaar gesteld door sponsor De Biologische Slager/De Groene weg voor zijn vleesgerecht met varkensvlees. De jury was onder de indruk van de cuisson van de procureur die hij geroosterd had op de big green egg.

Wesley Tolman van Sonoy uit Emmeloord eindige als derde en won de visprijs, beschikbaar gesteld door Productschap Vis en Vispartners. Hij kreeg deze voor zijn visschotel met tongschar, oesters en scheermessen omdat deze kleurrijk was, krachtige smaken had en de cuisson van de vis goed was. Bovendien had hij goede, complexe technieken toegepast.

Naast de oorkondes en sponsorprijzen kregen alle deelnemers speciale wedstrijdborden uitgereikt. Verder waren er voor het eerst speciale Bocuse-beelden van porselein voor de drie winnnaars.

Mondriaan

De twee andere finalisten, Ruben Dekker en Robert-Jan Bubberman kregen een eervolle vermelding. De juryvoorzitter prees de opmaak van Dekker die de schilder Mondriaan als inspiratie had gebruikt voor zijn gerecht. Een bijzondere prestatie. ‘Daar kan de winnaar rekening meehouden: benadruk de Nederlandse eigenheid.’

Reageer op dit artikel