nieuws

Boerma voorspelt vertrek topkok naar buitenland

Restaurant

Het duurt niet lang voordat een grote Nederlandse chef-kok naar het buitenland vertrekt. Vooral de gebieden waar veel geld is zoals Dubai, Hongkong en Singapore beperken zich niet langer tot het aantrekken van Franse chefs.

Boerma voorspelt vertrek topkok naar buitenland

De voorspelling komt van tweesterrenkok Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen, zonder concrete aanwijzingen te hebben welke kok er vertrekt en waar naartoe.

‘Het is een kwestie van tijd dat we Nederlandse topchefs in het buitenland zien. We presteren op hoog niveau, denken vernieuwend en zijn reislustig. Landen en gebieden waar veel geld is beperken zich niet langer tot alleen Franse chefs. Denk aan Singapore, Hongkong, Maleisië, Tokio en Dubai’, aldus Boerma, die zelf afgelopen zomer Tokio culinair ontdekte.

De afgelopen maanden doken er steeds meer berichten op over interesse vanuit het buitenland voor Nederlandse topchefs. Zo wordt er vanuit Azië flink getrokken aan Jonnie Boer van De Librije in Zwolle en kreeg Toine Smulders van Villa Copera in Tolkamer vanuit het Midden-Oosten een vorstelijk aanbod, toen hij een grote kookwedstrijd won in Dubai.

Jerry Bastiaan, voormalig chef-kok van Grand Hotel Karel V in Utrecht vertrok vorig jaar naar Dubai om er te gaan koken voor een luxueuze privé club. Richard Ekkebus is al enkele jaren succesvol actief in het Landmark Mandarin Oriental Hotel in Hongkong.