nieuws

Brasserie Zeelust van 3 naar 2 in Terras Top 100

Restaurant

Nummer drie vorig jaar en dit jaar één plaatsje omhooggeschoven. In hun derde jaar als zelfstandig ondernemer investeerden Daniëlle Giljam en Rick Duyvestijn van Zeelust in Westenschouwen opnieuw in hun terras, waardoor de uitstraling verbeterde en de omzet steeg.

Brasserie Zeelust van 3 naar 2 in Terras Top 100

Twintig extra stoelen. Een paar loungebanken. Door een paar aanpassingen te doen aan hun terras steeg dit jaar niet alleen de zitcapaciteit met twintig plaatsen, maar zorgen met name de banken ervoor dat de gasten tegenwoordig al eerder op de dag plaats nemen.

‘Voor ons gevoel staan we er beter voor dan vorig jaar’, zegt Rick Duyvestijn. ‘We zien het aan de omzetcijfers. De topomzet op sommige dagen vorig jaar… daar lachen we nu om.’ De nieuwe banken hebben nog een voordeel. Ze waaien niet weg. Iets wat met de (te) lichte stoelen nog wel eens wilde gebeuren.

Gedrag gasten

Door de gedane aanpassingen kregen ze volgens de jury meer grip op het gedrag van hun gasten, de inzet van het personeel en anticiperen ze hierdoor beter op de soms enorme drukte.

Snelheid is het credo bij Zeelust. Toch gaat dit niet ten koste van de gastvrijheid. Iedereen wordt begroet en heeft binnen een paar minuten het drankje op tafel staan. Bij grote groepen seint de handheld halverwege het opnemen van de bestelling het eerste gedeelte al door naar de bar.

‘Dat is voor sommige personeelsleden wel een beetje een sport geworden. Bestelling doorseinen, het praatje met de gast nog net een klein beetje rekken en dan worden de glazen al neergezet door de runner. Dan zie je ze echt reageren: ‘Wat is dat!? Heel grappig’, zegt Giljam.

Die vervolgt: ‘Sowieso werken er bij ons mensen die voelen wat de gast wil. We trainen onze mensen goed. En geven ze de kans door te groeien. De afwashulpen van twee jaar geleden zijn nu onze runners. En onze bediening bestaat voor een belangrijk deel uit vaste krachten. Zij doen het voor hun beroep. Wij zien de functie van gastvrouw ook als een vak.’

Bekijk hier de gehele lijst