nieuws

Denen schikken zich morrend in rookverbod

Restaurant

Het Deense rookverbod is nog geen week in effect, en nu al zoeken veel Denen manieren om de wet te omzeilen. Van het oprichten van politieke partijen tot het opdelen van kroegen in kleinere ruimten.

Denen schikken zich morrend in rookverbod

De Deense krant Copenhagen Post noemde het ‘D(ouse)-day’, Doof-dag. 15 augustus, middernacht op de dag dat het rookverbod in Denemarken van kracht werd, staken duizenden actievoerders een ‘laatste’ sigaret op tijdens een protest op een plein in Kopenhagen.

In Aarhus heeft een groep rokers een politiek partij opgericht, met als enige doel het bestrijden van de gewraakte wet. De eerste 60.000 handtekeningen zijn al verzameld.

40 vierkante meter

De wet maakt een uitzondering voor horecazaken die kleiner zijn dan 40 vierkante meter, wat veel kroegbazen ertoe heeft doen besluiten hun zaak terug te brengen tot die omvang door een groot deel om te bouwen tot garderobe of hal.

De boetes in het Noord-Europese land liegen er niet om: tussen de 270 en 1345 euro. En het is de ondernemer die de boete moet betalen, niet de roker.

Uitstervende gewoonte

Ruim 30 procent van de Deense bevolking rookt, vooral in de leeftijdsgroep 50-60. Daarmee is roken volgens de Deense Nationale Gezondheidsdienst een uitstervende gewoonte. Toch sterven volgens die dienst jaarlijks zo’n 150 Denen aan de gevolgen van (passief) roken.

Ondanks het gemor uit de horeca-hoek en van kantoorpersoneel, stemde bij een referendum in mei bijna 75 procent van de Denen vóór de anti-rookwet.

Meer nieuws over roken en horeca:

Reageer op dit artikel