nieuws

‘Experimentele fase is over

Restaurant

Jan van Lissum van GaultMillau zegt blij te zijn dat in de Nederlandse gastronomie de experimentele fase over is. ‘Chefs die moderne technieken, texturen en smaken beheersen integreren ze in hun routine, zij die het niet beheersen stappen er gelukkig weer vanaf.

‘Experimentele fase is over

Van Lissum prijst verder de hang naar pure smaken en streekproducten, ingegeven door voortrekkers als Jonnie Boer. ‘Vergeten groenten, simpele en herkenbare gerechten. De rust is terug op het bord en ook in de keuken.’

Minder gangen en grotere porties, dat is een trend die alweer door de nieuwe generatie chefs wordt ingezet, en met goedkeuring. Van Lissum: ‘De jeugd heeft de toekomst.’

Ook in wijnland ziet Van Lissum een kentering: minder wijnarrangementen, iets waar Nederland in Europa mee voorop liep, en weer terug naar de verkoop per fles.

Wel hoopt Van Lissum dat restaurants elkaar niet teveel gaan beconcurreren op de krappe arbeidsmarkt. Nu al ziet hij soms voetbaltaferelen, waar toprestaurants bij collega’s de beste mensen wegkapen of zelfs wegkopen.

Nieuwsberichten over GaultMillau:

Ranglijsten uit GaultMillau;

Reageer op dit artikel