nieuws

Kastanjehof in clinch met gemeente

Restaurant

Hotel-restaurant De Kastanjehof in Lage Vuursche heeft ruzie met de gemeente over de bouw van een dienstwoning op het terrein van het bedrijf. Ook wil hij het hotel uitbreiden en een serre bouwen. Mag allemaal, zegt de gemeente, alleen over de plek van de dienstwoning worden ze het niet eens.

Kastanjehof in clinch met gemeente

Eigenaar Hein van Oosterim van De Kastanjehof wil een huis, of het liefst twee, een eind van het bedrijf af zetten. Zo krijgen de woningen zicht op de achtergelegen parkeerplaats: sociale controle die volgens Van Oosterom geen overbodige luxe is bij het verscholen terrein. De grond is overigens allemaal eigendom van de familie Van Oosterom.

Door de woningen ver van het hotel-restaurant te bouwen, blijft daar voldoende ruimte voor een serre als ontvangstruimte voor de hotelgasten. Ook wil Van Oosterom de tien huidige kamers uitbreiden met zes nieuwe.

De gemeente Baarn steekt in zijn beleving een stokje voor de plannen, door te eisen dat een dienstwoning zo dicht mogelijk bij het hotel komt, waardoor het kiezen of delen wordt. ‘Mijn broer Willem (eigenaar van naast het hotel gelegen restaurant De Lage Vuursche) en ik zijn altijd erg pro dorp. We stellen het parkeerterrein beschikbaar. Nu wíj iets willen, denk ik: werk mee’, zegt Van Oosterom in De Gooi- en Eemlander.

Maar dat doet de gemeente, stelt verantwoordelijk wethouder Wim Lieberwerth. ‘De Kastanjehof mág uitbreiden, net als De Lage Vuursche, met maar liefst tien hotelstudio’s. Dat is al heel wat. We letten ook op wat we een ander toestaan in Lage Vuursche.’

De dienstwoning dicht bij het hotel is een advies van de rijksdienst voor monumenten, die waakt over het beschermd dorpsgezicht. Lieberwerth: ‘Maar hij hóéft geen woning te bouwen.’

Reageer op dit artikel