Dat maakte Ben Dellaert van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) donderdag bekend bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers over 2008. Het recordverbruik van kip was een van weinige lichtpuntjes in een verder moeizaam jaar, waarin de kosten van duur veevoer zwaar op de balans van de pluimveehouders drukten.
De vooruitzichten zijn onzeker, meent Dellaert. De export naar Duitsland en Engeland neemt toe. Maar door de lage stand van het Britse pond is onzeker of de pluimveehouders er financieel garen bij spinnen.
Dellaert denkt wel dat de in 2007 begonnen campagne om met financiële steun van de Europese Unie het imago van de kip te verbeteren, werkt. De campagne loopt tot oktober 2009.
‘Deze aanpak is geland tussen de oren van de Nederlanders. We gaan ermee door omdat er toch veel misverstanden blijken te zijn over bijvoorbeeld hoe kippen worden gehouden. We laten zien hoe er wordt gewerkt.’
Volgens hem merken veel mensen ‘de vrij schreeuwerige’ tegenreclame van Wakker Dier, die met hetzelfde inleidende muziekje aandacht vraagt voor het welzijn van de kippen, niet eens op. Uitgezonderd dan degenen die toch al begaan zijn met dierenwelzijn. ‘De populariteit van de kip is goed. Zoals er wordt gewerkt, past het bij wat consumenten willen.’
Volgens de PPE-gegevens leeft nog 46 procent van de leghennen in kooien. Voor het overige zijn er alternatieve houderijen die zich vooral toeleggen op het leveren van scharreleieren (40 procent) en vrije-uitloop (11,5 procent).
‘Er wordt omgeschakeld. We zien hier ook niet steeds grotere bedrijven, hoewel het gemiddelde scharrelbedrijf wel groeiende is’, aldus Dellaert.
In 2008 bleef de verkoop van rund- en kalfsvlees nagenoeg gelijk en daalde de afzet van varkensvlees, dat het meest op tafel komt, iets.