nieuws

Nieuwe kweekvis op komst

Restaurant

In Azië is hij al ingeburgerd, maar wellicht komt hij binnenkort ook naar Europa: cobia. De relatief nieuwe kweekvis moet het antwoord worden op het wereldwijde kabeljauwtekort.

Nieuwe kweekvis op komst

Cobia is een stevige, praktisch graatloze witvis. Daarom is hij in Japan populair voor sushi en sashimi. Ook de Engelsen hebben er oren naar als vervanging van kabeljauw in hun fis hand chips.

Een Noors kweekbedrijf is nu de eerste Europese partij die de vis op grote schaal kweekt, voorlopig nog voor de Aziatische markt.

Het is een warmwatervis, die water van minstens 20 graden nodig heeft. Hij wordt gekweekt in kustwaterkooien, en dat gebeurt nu uitsluitend in Florida, Belize, Taiwan en Vietnam. Er is nog geen logistieke exportlijn naar West-Europa.

Maar als de vraag stijgt, zal die er zeker komen. Cobia is dan rijp om de weg die tropische neven tilapia en pangasius hem voorgingen, te bewandelen.

In de natuur is cobia een rifvis, die zijn leefgebied deelt met haaien en dus behoorlijk vlug en daardoor lastig te vangen is. In zee worden de dieren tot 60 kilo zwaar. Ze zijn zeer geschikt om te kweken, en kunnen in een jaar tijd een gewicht van vijf tot zes kilo bereiken. Dat is twee keer zo snel als bijvoorbeeld kweekzalm nodig heeft om hetzelfde gewicht te bereiken.

Reageer op dit artikel