nieuws

Omzet daalt in horeca

Restaurant

De omzet van de horeca is in het derde kwartaal van 2008 met bijna 1 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. De laatste keer dat de omzet daalde was in het derde kwartaal van 2004. De prijzen stegen met 3,7 procent en het omzetvolume kromp met 4,3 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Omzet daalt in horeca

Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Met een daling van bijna 2 procent behaalden de restaurants en cafés dit kwartaal de grootste omzetdaling van alle branches in de horeca.

De restaurants hadden het hier het zwaarst. De prijzen stegen met 4,7 procent. De verkopen daalden met 6 procent. In de cafés stegen de prijzen met 3,8 procent en daalden de verkopen met 5,4 procent.

Omzetgroei

Cafetaria’s snackbars en fastfoodrestaurants zagen hun verkopen met 4,5 procent dalen . De prijzen stegen hier met 3,4 procent.

Hotels realiseerden in het derde kwartaal, in tegenstelling tot de overige horecabranches, nog wel een omzetgroei. Mede door de vertraging in de economische groei bleef de groei echter beperkt tot 1,8 procent, beduidend lager dan voorgaande kwartalen.

Rookverbod geen oorzaak

Het CBS wil de lagere omzetten niet wijten aan het rookverbod, dat op 1 juli is ingevoerd in de horeca. Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer lijden horecabedrijven vooral onder het afgenomen consumentenvertrouwen, waardoor de hand op de knip wordt gehouden. Dit was in het tweede kwartaal ook al zichtbaar.