nieuws

Pasta wordt ondergewaardeerd

Restaurant

Macaroni en spaghetti, die pasta’s zijn bij de meeste Nederlanders wel bekend. Maar pasta wordt ondergewaardeerd, zeggen de schrijvers van ‘the Geometry of Pasta’. Chef-kok Jacob Kenedy en designer Caz Hildebrand vertellen daarin het hele verhaal van het Italiaanse deegproduct.

Pasta wordt ondergewaardeerd

‘Er zijn wel twaalfhonderd verschillende pastanamen’, zegt Kenedy in een interview met NOS.

‘Buitenlanders komen niet veel verder dan die macaroni of spaghetti, waarvan de laatste goed is voor tweederde van de wereldwijde pastaconsumptie. Maar de mensen hebben denk ik niet goed door hoe veel variëteit er is en hoe smakelijk het kan zijn.’

Toch is de basis van alle pastagerechten hetzelfde: ‘meel, water en misschien wat ei’. En bij elke pastasoort hoort een eigen saus.

‘De wat dunnere saus is ideaal voor lichtere pasta’s als spaghetti. Voor holle of geribbelde pasta’s als Penne Rigate of Rigatoni is de dikkere saus beter, die blijft goed zitten in de vorm’, aldus Kenedy.

Experimenteren met saus kan, zegt de chef. Maar een waarschuwing volgt ook: ‘de saus en de pasta evolueren al honderden jaren naast elkaar. Het is vaak een perfect huwelijk. Dus luister naar de traditie voordat je zelf gaat proberen.’

Reageer op dit artikel