nieuws

Uitdagend’ publiek op Gilden Carrièredag

Restaurant

Plaats 500 ROC-studenten in een zaaltje, en je weet dat er herrie komt. Toch organiseerden Koks- en Gastvrijheidsgilde voor de tweede keer de Gilden Carrièredag. Het publiek is lastig te bereiken, maar het evenement is volgens de organisatie geslaagd. ‘Als ik ze op één punt kan raken, ben ik al tevreden’, aldus Halil Asar, maître van Parkheuvel en één van de sprekers.

Uitdagend’ publiek op Gilden Carrièredag

‘Vorig jaar was erger’, verzucht Bianca van den Boogert van het Gastvrijheidsgilde aan het eind van de middag in het Amsterdamse Hilton hotel. De aandacht voor de sprekers was op sommige momenten zelfs erg goed. ‘Ze moesten er even inkomen’, zegt Anouk van Eekelen, die een gastles etiquette gaf.

Enthousiasme

Na een plenaire opening door Hiltonbaas en ambassadeur voor het gastvrijheidsgilde Roberto Payer en beroepsspreker en succesvol zakenman Jaap Bron, waren drie ronden gastlessen. Van Eekelen probeerde daarin de 16- en 17-jarigen wat bij te brengen over manieren, ‘want daar wordt op de opleidingen niet of nauwelijks aandacht aan besteed’.

Asar sprak over zijn werk als maître, en probeerde vooral zijn enthousiasme voor de (top-) horeca over te brengen. ‘Als ze me maar kunnen volgen en ik de aandacht kan vasthouden, dat vind ik belangrijk. Als ik ze op één punt kan raken, ben ik al tevreden.’

De derde gastles werd verzorgd door Peter van der Arend van het Amsterdamse biercafé ’t Arendsnest. Hij liet de studenten bieren proeven en vertelde over de (smaak-) complexiteit van pils en bier.

Stikstof-sinaasappelijs

Daarnaast was er een carrièremarkt, waar uitzendbureaus, importeurs, culinaire samenwerkingsverbanden en opleidingsinstituten als SVH zich profileerden. Uiteraard was daar voldoende te proeven. Van koffie van een barista van Piazza d’Oro en wijnen van Verbunt en Bart tot stikstof-sinaasappe ijs.

De jongeren proefden en dronken naar hartelust, en ondanks dat de sprekers daverend applaus ontvingen, kwamen ze daar niet voor. ‘Kan die ouwe niet eens ophouden? Ik ben zestien. Ik heb honger’, verzuchtte achterin de zaal één tijdens de openingsspeech van Bron. Bron voelde zijn publiek wel goed aan, en kreeg al snel de lachers op zijn hand. Ook de laatste openingsspreker, Afred Verhagen van Coppert Cress, had de hele zaal mee toen hij een massale cress-proeverij hield.

Nul-euro

Doel van de carrièredag is éénduidig: studenten op de MBO-horecaopleidingen kennis laten maken met het werkveld, en ze in contact brengen met mogelijke toekomstige werkgevers of stageadressen. Dat doel is behaald, en volgend jaar komt er ook zeker een vervolg, laat Van den Boogert weten.

‘Nu hadden we 500 leerlingen, volgend jaar willen we er 1000. Omdat het een nul-euro begroting betreft, zijn wij heel afhankelijk van sponsors. Dit jaar stelde Hilton de locatie en personeel beschikbaar, dat is natuurlijk geweldig.’

Meer berichten over de Koks- en Gastvrijheidsgildes: