nieuws

Voedselbank: ‘Sommige mensen met een boog om ons heen

Restaurant

De Voedselbank is een bijzondere exposant op de Horecava. De organisatie wil op de beurs aandacht vragen voor voedselverspilling. ‘De reacties zijn heel wisselend, sommige mensen lopen met een boog om ons heen’, vertelt Maria Buijen, bestuurslid van de afdeling Haarlem, maandag aan het begin van de middag.

Voedselbank: ‘Sommige mensen met een boog om ons heen

‘Het is een nieuwe manier van publiciteit zoeken’, aldus Buijen, samen met collega-bestuurder Kick Vergers aanwezig op de stand. ‘Het is een noviteit binnen onze organisatie. De horeca is een branche die continu te maken heeft met voedsel, en dus ook verspilling, zoals wij dat noemen.’

Na een halve dag beurs concluderen beide bestuursleden dat de reacties erg wisselend zijn. Vergers: ‘Mensen die de tijd hebben, hebben veel aandacht voor ons en zijn in voor een gesprek. We hebben ook al mensen mogen aanmelden als vrijwilliger, en er zijn bezoekers die informatie mee hebben genomen.’

‘Aan de andere kant zien we ook mensen die met een grote boog om ons heen lopen, die wegdraaien als ze zien dat we contact proberen te maken’, vult Buijen aan. ‘Het is ook voor hen nieuw, maar een vroege conclusie is dat de helft toch wel in is voor contact.’

Op de stand staan maandag zeven vrijwilligers, die in dienst zijn bij ABN-AMRO. Buijen, ook belast met communicatie en pr: ‘Zij verzorgen de registratie en doen dat kosteloos. En er zijn meer bedrijven die hun diensten aanbieden.’

In 2010 leefden 561.000 gezinnen onder de armoedegrens, aldus gegevens van Voedselbanken Nederland. Dat is 8,1 procent van het totale aantal gezinnen in ons land. Het gaat om 1.091.000 personen.