nieuws

Topkoks: ‘Lastendruk op salaris grote bedreiging

Restaurant

Twee Belgische topchefs luiden de noodklok. Volgens Peter Goossens van driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem en Yves Mattagne van tweesterrenrestaurant Sea Grill in Brussel is de lastendruk op de salarissen in horeca zo hoog dat (grote) restaurants in de problemen gaan komen.

Topkoks: ‘Lastendruk op salaris grote bedreiging

De sterrenchefs Peter Goossens (drie sterren) en Yves Mattagne (twee sterren) uiten hun zorgen in een artikel op de website van De Standaard. ‘Toprestaurants dreigen te verdwijnen. De lastendruk op de salarissen in de horeca is zodanig hoog dat restaurants in de problemen komen’, aldus de topkoks.

‘Regering moet iets doen’

De oproep van de bekende Belgische sterrenchefs werd gedaan in Monaco, waar ze afgelopen weekeinde beiden aanwezig waren bij het verjaardagsfeest van Alain Ducasses driesterrenrestaurant Louis XV.

Yves Mattagne zegt tegen De Standaard: ‘Als de regering niets doet, zal het nog gebeuren dat de Belgische gastronomische keuken verdwijnt.’ Peter Goossens stelt in hetzelfde artikel dat ‘de lasten die wij moeten betalen, zo hoog liggen dat er een groot gevaar bestaat dat Belgische topkeukens verdwijnen.’

Arbeidsintensief vak

Het is voor toprestaurateurs moeilijk, omdat ze werken met mensen. ‘Wij kunnen geen machines inzetten’, aldus Goossens in het artikel. ‘Het gaat om die twee handjes. En met de lasten die wij hebben, is dat niet altijd evident.’

Daardoor is het vak arbeidsintensief. ‘Wij zijn puur bezig met handenarbeid, we moeten onze gasten twee keer per dag ontvangen en de salarislasten liggen erg hoog.’ Daar ligt volgens Goossens en Mattagne een taak voor de regering. ‘Zij moet de horeca helpen. Ons werk maakt deel uit van het Belgisch bruto nationaal product, maar de gastronomie maakt ook deel uit van ons patrimonium.’

Somber toekomstscenario

De Belgische regering heeft al maatregelen genomen om restaurants leefbaarder te maken, schrijft De Standaard. Zo werd onder andere de btw verlaagd van 21 naar 12 procent. Een studie toonde twee jaar geleden aan dat de Belgische restaurants structureel onrendabel zijn wegens de hoge loonlasten en de harde concurrentie als gevolg van overaanbod.

Mattagne voorspelt in het artikel een somber scenario. Hij zegt daarover: ‘Je krijgt straks dat er alleen nog restaurants zijn waar de chef werkt met zijn vrouw en twee of drie werknemers. Een kleine zaak dus.’ Hij noemt de situatie ‘echt zorgwekkend’ en ziet het jaar 2013 voor grote restaurants somber in.

Reageer op dit artikel