Boete van €7500 voor valse recensie sterrestaurant

Boete van €7500 voor valse recensie sterrestaurant

Een Fransman heeft een boete van €2500 plus €5000 proceskosten opgelegd gekregen voor een valse recensie die hij op een website schreef van een nog niet geopend restaurant dat later een Michelinster kreeg.

In juli 2013 schreef de man een neprecensie van restaurant Loiseau des ducs in het Franse Dijon, terwijl het restaurant pas vijf dagen na publicatie van de recensie openging. In de recensie noemt hij het restaurant 'overschat' en zegt dat 'de borden karig gevuld zijn, behalve het bord waar de rekening op ligt', schrijft de BBC.

De rechter oordeelde dat de recensie niet op basis van een echte ervaring kon zijn gemaakt, was bedoeld om toekomstige gasten af te schrikken en veroordeelde de schrijver tot een schadevergoeding van €2500 en het betalen van de proceskosten à 5000.

Principekwestie

De eigenaar van het restaurant, dat in februari 2014 een Michelinster kreeg, zegt dat elke gast zijn mening mag geven - positief en negatief - maar dat deze zaak tegen een aantoonbaar valse recensie een principekwestie is.

Saillant detail: het restaurant behoort tot de Bernard Loiseau Groupe, van voormalig eigenaar Bernard Loiseau, de chef-kok die in 2003 zelfmoord pleegde omdat hij in de GaultMillau gids dat jaar van 19 naar 17 punten was gedaald en bang was zijn derde ster te verliezen. Op de dag van zijn begrafenis verscheen de rode gids en bleek dat hij zijn sterren had behouden.