nieuws

Gezondheidsorganisaties strijden tegen belastingverhoging water

Restaurant

Tien gezondheidsorganisaties roepen het kabinet donderdag op de belasting op water niet te verhogen. Dat zou mensen ervan weerhouden een gezonde keuze te maken.

Gezondheidsorganisaties strijden tegen belastingverhoging water

De organisaties, aangevoerd door het Diabetesfonds, doen de oproep in een brief waar RTL Nieuws de hand op heeft gelegd.

Kraanwater

‘Water is de gezondste drank die er is. Het drinken van water geniet dan ook de voorkeur boven de consumptie van suikerhoudende dranken’, staat in de brief. Kraanwater is de makkelijkste en goedkoopste optie, maar waar kraanwater niet beschikbaar is, moet mineraalwater een aantrekkelijk alternatief zijn, betogen de organisaties.

Kabinet

Het kabinet wil de belasting op vruchtensappen en mineraalwater gelijktrekken met die op cola en andere softdrinks, zo werd begin vorige maand bekend. De voorgenomen verhoging zou de rijksbegroting 30 miljoen euro moeten opleveren, waaraan de belasting op mineraalwater maar 8 miljoen euro zou bijdragen. Onder de ondertekenaars zijn de Hartstichting, de Nierstichting, KWF Kankerbestrijding en Jongeren Op Gezond Gewicht.

Reageer op dit artikel