'Cas Spijkers grootste inspirator Nederlandse gastronomie'

'Cas Spijkers grootste inspirator Nederlandse gastronomie'

Eindejaarsstudenten van de Cas Spijkers Academie, sterrenchefs en Meesterkoks kookten op maandag 1 februari tijdens een benefiet galadiner - ter ere en nagedachtenis aan topchef Cas Spijkers - een 10-gangendiner.

Ruim honderdvijftig gasten genoten in de Nijmeegse Vereeniging van de culinaire nalatenschap van Meesterkok Cas Spijkers. Cees Helder, Paul Fagel, Edwin Kats, Marc Vaessen, Marc Smeets, Menno Post, Johan van Groeninge, Nils Hendrikse en Erik de Mönnink gaven allen uitleg aan het publiek over het gerecht en hun speciale band met Spijkers.

Voorbeeldfunctie

De avond werd gehost door TV-kok Rudolph van Veen, voorheen patissier bij de Swaen: 'Niet alleen het koken heeft Cas ons bijgebracht maar ook manieren. Hij kon er niet tegen als iemand met z'n handen in z'n zakken rondliep. Als een collega voorbij liep zonder te groeten, dan werd hij teruggeroepen door Cas. Hij leerde ons dat de gasten van ons een voorbeeldfunctie verwachten, dat zal ik nooit vergeten.'

Initiatief

Het benefiet diner was georganiseerd op initiatief van Leonie van Mierlo van de Cas Spijkers Academie. Van Mierlo werkte hiervoor vele jaren met Spijkers samen en was de betrouwbare steunpilaar van Spijkers zijn culinaire projecten en nu van de Academie.

Nationaal Fonds tegen Kanker

Gedurende de avond vond er een loterij plaats van diverse bijdragen van hotelketens en keukenmerken. De lootjes werden getrokken door de kleinzoon van de grootmeester. De loterij bracht meer dan € 4000,- op voor het Nationaal Fonds tegen Kanker.