nieuws

‘Pak notoire overtreders hygiëneregels harder aan’

Restaurant 2997

KHN vindt dat notoire overtreders van de hygiëneregels sneller en harder aangepakt moeten worden.

‘Pak notoire overtreders hygiëneregels harder aan’

De branchevereniging meldt dit naar aanleiding van de rechtszaak waarin veertien restaurants naar de rechter stapte om een stokje te steken voor het openbaar maken van inspectierapporten. ‘Omdat het gaat om gegevens uit 2015, kan het echter zijn dat de restaurants inmiddels weer volledig voldoen aan alle eisen of dat sprake is van een bedrijfsovername’, schrijft KHN.

Aanpakken

KHN voorzitter Robèr Willemsen: ‘Echter, ondernemers die er een potje van maken kunnen niet hard genoeg worden aangepakt. Zij brengen willens en wetens gasten in gevaar, zijn slecht voor het imago van de branche en zetten hun hardwerkende collega’s te kijk.’ KHN wil dan ook met de NVWA in gesprek om de mogelijkheden hiertoe te bespreken.

KHN tegen openbaarmaking

KHN is geen voorstander van het openbaar maken van alle controlegegevens bij horecabedrijven. ‘Er is kennis en ervaring nodig om inspectierapporten te beoordelen, het is de vraag of je dat van consumenten kan verwachten. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat de NVWA en de professionele horecamedewerkers hygiënisch werken en dat de voedselveiligheid nooit in het geding is.’ Een ander argument om tegen het openbaar maken te zijn, is de willekeur die ontstaat omdat de NVWA niet in staat is om alle horecabedrijven op een gelijke manier te inspecteren.

Politiek

Binnenkort praat de Tweede Kamer over het openbaar maken van de inspectieresultaten. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, schreef eerder naar aanleiding van een proef met lunchrooms, dat zij een systeem van openbaar maken met scores geen goed idee vindt. Wel wil ze in de toekomst samenvattingen van inspecties publiceren.

Lees alles over hot item: Naming & Shaming

De Wet: Naming & shamingOp steeds meer terreinen worden inspectiegegevens geopenbaard, boetebesluiten gepubliceerd of zwarte lijsten op internet geplaatst om het publiek te informeren en te bevorderen dat bedrijven hun nalevingsgedrag verbeteren. Alles over Naming & shaming >>

Reageer op dit artikel