nieuws

Aubergerie in Amersfoort wint prijs Beste Ganzengerecht

Restaurant 814

De kookwedstrijd om het Beste Ganzengerecht 2016 is gewonnen door Han Everts van restaurant de Aubergerie in Amersfoort. Everts kookte het beste gerecht met wilde gans en Conferencepeer in de wedstrijd die werd georganiseerd door Hollands Wild, leverancier van wildproducten.

Aubergerie in Amersfoort wint prijs Beste Ganzengerecht

Everts wist de jury bestaande uit jager, verzamelaar en receptenschrijver Ellen Mookhoek en culinair-coach Nieck Welschen te overtuigen met zijn gerecht van wilde gans en gefermenteerde peer. Naast de smaak, was de jury onder de indruk van de klassieke basis van het gerecht en de mooie presentatie. De tweede plaats was voor Pepijn Schmeink van het Rotterdamse restaurant Dertien. Brons ging naar Valerie Kuster van Op Het Dak in Rotterdam.

Inspiratiesessie

De kookwedstrijd maakte onderdeel uit van een inspiratiesessie die werd georganiseerd door wildleverancier Hollands Wild bij Restaurant Dertien in Rotterdam en waarbij de Nederlandse Fruittelers Organisatie betrokken was. De wedstrijd vond plaats op Sint Michaëlsdag, waarop traditioneel het oogstfeest wordt gevierd en waar in Angelsaksische landen op die dag gans wordt gegeten.

Kennis over wilde gans delen

Jo Kloet, mede-eigenaar van Hollands Wild: ‘Het vlees van wilde ganzen is geweldig scharrelvlees. Het is mager, veelzijdig en vooral heel erg smaakvol. Helaas weten nog weinig koks hoe lekker het is en hoe je het moet bereiden. Tijdens de kookwedstrijd en de workshop van chef Pepijn Schmeink van restaurant Dertien en hebben we de kennis van koks over de toepassingen en bereidingswijzen van wilde gans bij elkaar gebracht.’

Steun voor Nederlandse perentelers
De koks kregen de opdracht om een gerechtje met wilde gans en peer te bereiden. Jo Kloet: ‘Voor deze combinatie is gekozen omdat die typisch Nederlands is en omdat uit wetenschappelijk onderzoek dat we door het Belgische bedrijf Foodpairing hebben laten uitvoeren, gebleken is dat gans met peer een smaakvolle combinatie oplevert. Daarnaast vinden we het belangrijk om de Nederlandse perentelers een steuntje in de rug bieden omdat zij gebukt gaan onder de Russische handelsboycot. Naast afvaardigingen van jagersverenigingen was er dan ook een delegatie vanuit de Nederlandse Fruittelers Organisatie aanwezig, evenals duurzame perenverwerker Ranfru. De inspiratiesessie werd verder bezocht door koks, pers en genodigden’, aldus Kloet.

De deelnemers aan de wedstrijd

Pepijn Schmeink, restaurant Dertien Rotterdam
Leonard Elenbaas, Pure Passie on Tour
Valerie Kuster, Op Het Dak Rotterdam
Herman Winkelman, Café ’t IJsselhuis Gouda
Paul van den Hooven, Wild Vleesch Rotterdam
Wendy Bartijn, Voedenzo
Han Everts, restaurant De Aubergerie Amersfoort
David Da Costa, restaurant B23 Antwerpen

Over Hollands Wild

Hollands Wild staat voor het voorkomen van verspilling van de natuurlijke rijkdommen en brengt lekkere, gezonde en duurzame producten uit de Hollandse natuur op de markt. Hollands Wild werkt met betrokken natuurliefhebbers en jagers die de rente van onze natuurlijke rijkdommen oogsten. Deze natuurlijke oogst wordt door Hollands Wild verwerkt tot smakelijke en toegankelijke producten voor de horeca, vers-speciaalzaak en Landwinkels.

Reageer op dit artikel