nieuws

Michelin 2017: 2 sterren voor Tribeca – La Rive verliest ster

Restaurant 7249

De Michelingids 2017 beloont zes nieuwe restaurants. Mos, Rijks, Bolenius, Noble en Cucina del Mondo krijgen hun eerste ster. Tribeca van Jan Sobecki zelfs twee. Michelin 2017 betekent minder goed nieuws voor La Rive, Le Restaurant en Seinpost. Zij verliezen allen hun ster.

Michelin 2017: 2 sterren voor Tribeca – La Rive verliest ster

Grote vreugde is er tijdens de Michelin 2017 bij vijf restaurants die debuteren met een ster in de lijst. Drie daarvan bevinden zich in de hoofdstad. Rijks, Mos en Bolenius. Die laatstgenoemde was niet aanwezig. Dus toen Luc Kusters gebeld werd door Michelin-directeur Michael Ellis, meldde de chef dat hij ‘midden in de lunch zat.’ Joris Bijdendijk, van Rijks was er wel en nam zijn ster met groot enthousiasme in ontvangst. ‘Helemaal gelukkig’,  aldus de de chef die in 2014 ook al een ster kookte bij Bridges, eveneens in Amsterdam. Chef Egon van Hoof, die samen met maitre-sommelier Henry Pattiwael van Westerloo in 2015 Mos startte, was eveneens overvallen. ‘Wel een beetje gehoopt’, was zijn commentaar.

Michelinster voor Cucina del Mondo en Noble

Buiten Amsterdam werden er nog twee sterren uitgedeeld in het één-sterrensegment. Edwin Kats, die eerder een ster kookte bij La Rive, krijgt hem nu bij zijn restaurant Noble in ‘s-Hertogenbosch. Cucina del Mondo in Heerlen, van Servais Thielen, raakte eerder dit jaar haar Bib Gourmand kwijt. Naar nu blijkt was dit dus een voorteken van het toekennen van een ster.

Tribeca debuteert met twee Michelinsterren

Dat Tribeca onderscheiden zou worden, was geen verrassing voor velen. Het was alleen nog maar de vraag of het één of twee sterren zouden worden. Dat laatste was het geval, tot groot genoegen -uiteraard- van Jan Sobecki. ‘We hadden gehoopt op 1 ster, we zijn pas drie maanden open. Maar direct twee, wauw!’ Michelin liet er geen gras over groeien, vertelt Sobecki. ‘Op dag drie na de opening was Michelin al op bezoek.’

Per saldo: 6 erbij, 7 kwijt

In totaal heeft Nederland nu 106 sterrestaurants. 2 driesterrenzaken, 19 met twee sterren en 85 restaurants met één ster. Michelin 2017 betekent voor ons land een score van -1 ster. Twee tweesterrenzaken sloten hun deuren; Boreas en Chapeau en in plaats daarvan kwam er ééntje bij, Tribeca. Naast Boreas en Chapeau verloren Kaagjesland (eind dit jaar dicht), In de Molen (eigenaren naar Onder de Linden vertrokken), Le Restaurant (Jan de Wit stopt eind dit jaar) en Seinpost (eind 2015 formule gewijzigd) een ster. La Rive van Roger Rassin in het Amstel Hotel is het enige restaurant waarbij het sterverlies niet verklaard kan worden door verhuizing, sluiting of chefswissel.

Reageer op dit artikel