nieuws

Michelin: ‘Consolidatie La Rive niet genoeg’

Restaurant 4799

Michelin vindt vrij vertaald dat La Rive de culinaire concurrentie niet bij kon benen. La Rive, het restaurant van het Amstel Hotel, verloor maandag 12 december als enige restaurant haar ster zonder dat daar een verhuizing of andere verklaring voor was.

Michelin: ‘Consolidatie La Rive niet genoeg’

Werner Loens verklaart tegenover De Telegraaf: ‘In Amsterdam is er een hele positieve ontwikkeling met veel getalenteerde, jongere chefs. Er is een revolutie gaande. Dat zie je ook aan de nieuwe sterren die we daar hebben gegeven. Amsterdam wordt op gastronomisch gebied steeds sterker. Daarmee wordt ook de onderlinge concurrentie groter en chefs van gevestigde restaurants moeten hun best doen om die ontwikkeling bij te benen.’

Prijsniveau

Het dagblad citeert verder uit naam van Loens : ‘Consolideren is niet genoeg, de ambitie moet blijven. In een zaak als La Rive betaal je toch een behoorlijk bedrag voor een maaltijd, dan mag je daar ook heel wat van verwachten. Voor Michelin is de kwaliteit van wat op het bord komt het belangrijkste, maar wij vinden het ook heel belangrijk, zeker in de huidige tijd dat daar een reëel prijsniveau tegenover staat. In Nederland is men daar trouwens heel goed mee bezig, eigenlijk beter dan in België.’

Michelin reageert tegenover Misset Horeca op dit moment niet inhoudelijk op het sterverlies.

Reactie La Rive

Anita Bos, general manager van het Amstel Hotel zegt tegen Misset Horeca eerst te willen afwachten wat Michelin zegt in een persoonlijk gesprek: ‘Wij zijn druk bezig met het maken van een afspraak met Michelin om bij hen op bezoek te gaan. Om dan te horen wat hen heeft bewogen om deze beslissing te nemen.’

Onbegrip

Het sterverlies stuitte op veel onbegrip in de culinaire wereld. Edwin Kats van restaurant Noble die maandag werd beloond met een Michelinster, reageert onder meer geschokt op het sterverlies van La Rive, het restaurant waarvoor hij in het verleden twee sterren kookte. ‘Heel raar om te horen; het doet me echt wat’, zei hij maandag tegen Misset Horeca. ‘Ik sprak net een aantal oud-collega’s met wie ik daar gekookt heb en met Robert Kranenborg en wij weten het niet. Het is onbegrijpelijk. Heel sneu. Mensen werken er keihard en Roger Rassin is een prima chef. Ik heb er zo geen verklaring voor.’

‘Bizarre shit’

Wijnjournalist Cuno van ’t Hoff bracht maandagmiddag op social media naar buiten dat de tekst in de gids van Michelin voor La Rive in 2016 exact gelijk is aan die van 2017.  Hij schrijft: ‘Bizarre shit bij Michelin, Restaurant La Rive verliest ster. Echter tekst in 2016 en 2017 zijn exact hetzelfde. Inclusief taalfout.’ Hij plaatst tevens een foto van beide gidsen ter bewijs.

La Rive

Op Facebook schrijft La Rive dat ze iedereen willen bedanken voor de fantastische hartverwarmende reacties die ze hebben mogen ontvangen. ‘Onterecht en onbegrijpelijk’, luiden veel reacties op die post. ‘Heeft Michelin misschien een administratieve fout gemaakt?’, reageert een ander. Maar ook: ‘Jullie zijn fantastisch, met of zonder ster.’

Emotioneel

Anita Bos, reageerde maandag emotioneel op het sterverlies. ‘We staan hier allemaal met tranen in onze ogen. Dit is een aardbeving. Een mega-schok.’ Wat de betekenis zal zijn voor het Amstel Hotel weet Bos nog niet. ‘We zijn een tophotel en dat blijven we. We zitten vanavond vol, we zitten de hele week vol. Dit zijn hoogtijdagen voor ons. En ik houd die zaak graag vol, ook in 2017.’

Keng Vichianrat van Restaurant La Rive* werd in oktober voor de tweede keer op rij de Nederlandse winnaar van de Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Op 16 november kookt hij in de internationale finale in Parijs.

Historie van de sterren bij La Rive

La Rive kreeg eind 1993 haar eerste ster in de gids voor ’94. In 1997 kwam daar een tweede bij die in 2001 na het vertrek van Kranenborg (1992 – 2000) weer verdween. In 2002 kookte Edwin Kats de tweede ster terug bij het Amstel Hotel waarna deze in 2006 weer verdween van de gevel. Het restaurant behield tot 2016 haar ster. Voor 2017 heeft La Rive geen ster-vermelding in de rode gids.

Reageer op dit artikel