nieuws

Bronzen Koksmes: voor tweede keer naar De Loohoeve

Restaurant 7132

Het team van De Loohoeve uit het Drentse Loohoeve heeft het NK Leermeester-Leerling gewonnen, ook wel bekend als het Bronzen Koksmes, vorig jaar nog Gouden Koksmes. Marleen Brouwer (29) werd als leermeester bijgestaan door leerling Frits Venema. Hij volgt de opleiding voor zelfstandig werkend kok, niveau drie aan het Rijn IJssel college. ‘Bizar,’ reageer Brouwer emotioneel op het erepodium. 

Bronzen Koksmes: voor tweede keer naar De Loohoeve

Tweede werd het team van Ciel Bleu van chefs Daniel Damen en Jan ter Beek. De derde prijs was voor Merlet, met het team Marco Helsloot en Basz Varga. Merlet is gedurende drie dagen vertegenwoordigd in de wedstrijdkeukens van de Horecava 2017.

Marleen Brouwer wist vorig jaar ook het NK Leermeester-Leerling op haar naam te schrijven. destijds met  Ian Nieswaag. ‘Ik had niet gedacht dat dit mogelijk was, zegt Marleen Brouwer terwijl een laatste traan over haar gezicht rolt. Tjee zeg. Ik had dit echt niet verwacht. Ik wist dat we goed gekookt hadden, maar omdat je van de andere teams maar weinig meekrijgt, is het echt elke keer een verrassing.’ Marleen en haar echtgenoot Jeroen Brouwer zijn sinds een jaar eigenaar van De Loohoeve. ‘Volgend jaar moet ik dan misschien maar samen met Jeroen op de maandag gaan koken…,’ besluit ze lachend.

 

IMG_7740 IMG_7743

Alain Alders verklaart winst Loohoeve

Volgens jurylid Alain Alders van De Vrienden van Jacob* klopten alle gerechten die Brouwer en Venema serveerden. ‘Ze waren allemaal in balans. Een bittertje, een zuurtje, een krokantje. Ze hebben heel diverse bereidingen laten zien en hebben de ingredienten goed laten terugkomen. En natuurlijk was alles goed op smaak en klopte de cuison. Complimten heeft Alders voor het dessert van De Loohoeve, een hunnebed. ‘Origineel. Mooie vulling in de steentjes. Echt mooi.’

IMG_7694

Jurylid Ben van Beurten

Ben van Beurten merkt tegenover Misset Horeca op dat het niveau van de teams hoog lag. Maar bijna geen enkel team had alle gerechten honderd procent op orde. Soms was het de garing die niet okee was, soms was het niet voldoende op smaak. Soms was de presentatie erg grof. Soms was het hoofdgerecht heel goed, maar verloor een team bijvoorbeeld punten op het dessert. Dat is natuurlijk ook het moeilijkste aan een wedstrijd: alle vier de gangen moeten goed zijn.’

De deelnemende teams:

De Loohoeve: Marleen Brouwer, Frits Venema (winnaars)
De Smaeckkamer: Paul Zwart, Marissa Martinez
Ciel Bleu**: Daniel Damen, Jan ter Beek (nummer 2)
Ratatouille Food & Wine* (Haarlem): Jozua Jaring, Maikel de Jong
Merlet*: Marco Helsloot, Basz Varga (nummer 3)
De Nederlanden*: Thijs Griffoen, Tom de Boer
Zout & Citroen: Yori Gerritsen, Jari Kooiman.

De jury bestond uit: Lars van Galen, Ben van Beurten, Alain Alders en Waldrik Kremer.

De opdracht was koken uit een black box, vier gangen met als verplichting dat het voorgerecht moest bestaan uit vis/schaal- en of schelpdieren. Het hoofdgerecht moest worden bereid met kalfsvlees.

Reageer op dit artikel