nieuws

Wereldse all-you-can-eat concepten in de lift

Restaurant 2883

Het gaat goed met horecazaken die een all-you-can-eat formule hanteren met verschillende keukens onder één dak. Het aantal van deze concepten én de gemiddelde omvang is de afgelopen jaren flink gestegen en ze doen het bijna zonder uitzondering goed.

Wereldse all-you-can-eat concepten in de lift
Foto: Ton Kastermans

‘Wij zien nog steeds een stijging voor het all-you-can-eat-concept’, zegt Niek Timmermans, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners Horeca-advies in het Financieele Dagblad.

Hij maakt daarbij onderscheid in restaurants die zich er helemaal toeleggen en restaurants die het erbij doen en bijvoorbeeld op stille doordeweekse dagen onbeperkt spareribs eten aanbieden.

Record schnitzels eten

Een aanbieder van die laatste variant kreeg recent kritiek: Wim Cox van Cox & Co, met een omzet van 10,2 miljoen euro de nummer 88 in de Misset Horeca Top 100 Grootste Bedrijven en Merken, daagde gasten uit het record schnitzels eten te verbreken in zijn Schnitzelparadies. Gasten kunnen daar op dinsdag voor 16,50 euro onbeperkt schnitzels eten – het record staat op 8,5.

Maar ‘all-you-can-eat’ is niet meer alleen onbeperkt spareribs eten of eindeloos opscheppen aan Chinese buffetten. De grootste groei zit in restaurants die verschillende keukens aanbieden: wereldrestaurants waar je in dezelfde zaak bijvoorbeeld sushi, tapas, kreeft, pizza, barbecue indiaas en pannenkoeken kunt eten voor een vaste prijs.

Uitgewokt

Het onbeperkt eten is ooit begonnen bij de Chinese restaurants met buffetten, die in de jaren negentig overstapte naar wokken. ‘Toen Nederland een beetje was uitgewokt, werd het onbeperkt sushi eten’, zegt Timmermans in het FD. ‘En nu zie je de nieuwe generatie vaak ontwikkelen tot een wereldrestaurant.’

Het ABC-restaurant in Velp, negen wereldkeukens onder één dak, was veertien jaar geleden de eerste waar je vooraf betaalde om een bepaalde tijd binnen te zijn, zegt eigenaar Maarten Meurs tegen de zakenkrant. De Velpse vestiging krijgt jaarlijks 265.000 gasten.

Het concept wordt uitgebreid in binnen- en buitenland. In 2018 moet er een ABC-vestiging open gaan in Sevenum, eind dit jaar start de bouw van een groot complex in Amsterdam – waar naast een ABC met 1200 stoelen ook conferentiezalen, bowlingbanen en lasergame komen – en er liggen plannen voor restaurants in Nieuwegein en Breda.

Op initiatief van een Irakese gast is de eerste buitenlandse vestiging (onder franchise) geopend in Irak en er zijn plannen voor uitbreiding naar Amerika.

Ketens

Een aantal concepten die succesvol blijken, groeien uit tot kleine of soms grotere ketens. Naast ABC heeft Vandaag een vergelijkbaar concept, en inmiddels vestigingen in Utrecht en Amsterdam. Een derde opent dit jaar in Breda.

Watertuin heeft inmiddels in vijf Nederlandse plaatsen een restaurant, all-you-can-eat tapasketen La Cubanita telt al 47 vestigingen en staat met een omzet van 53 miljoen euro op plek 47 in de Misset Horeca Top 100.

Megarestaurants

Naast de groei in aantal locaties, worden ook steeds vaker megarestaurants geopend met honderden stoelen, schrijft het FD. Zo telt Vandaag in Utrecht 650 zitplaatsen, de Amsterdamse vestiging 500.

De Mallejan in Maarssen telt zelfs 1600 zitplaatsen en is daarmee naar eigen zeggen het grootste all-you-can-eat wokrestaurant van Europa.

Reageer op dit artikel