nieuws

Historisch luchthavengebouw omgetoverd tot lunchroom

Restaurant 3008

Sinds augustus heeft het historische luchthavengebouw in Meerhoven haar deuren geopend voor het publiek. Er is nu een lunchroom en tapasbar gevestigd.

Voor de oorlog was het een burgerluchthaven, tijdens de oorlog werd het bezet door de Duitsers, daarna vloog er de Koninklijke Luchtmacht met straaljagers. Tegenwoordig is in het rijksmonumentale luchthavengebouw in Eindhoven een lunchroom en tapasbar gevestigd.

Welschap Eindhoven ‘Eindhoven bezit het mooiste luchthavengebouw’, werd bij de opening in 1935 geroepen. Iets dat Hanny Arens (45) niet zal ontkennen. De Bladelse kocht in 2011 het rijksmonument van de gemeente Eindhoven met het plan een deel van het gebouw weer openbaar te maken voor het publiek. In de linkervleugel naast de vluchttoren is Bed & Breakfast Europe gevestigd. Dit jaar werd het tijd om het horecaplan ten uitvoer te brengen.

Vergaderen in een verkeerstoren

Welschap EindhovenVan oudsher kennen de Eindhovenaren de locatie als Welschap, vernoemd naar het voormalige buurtschap Welschap ten westen van Eindhoven, vandaar ook de naam van het restaurant. Tegenwoordig ligt op het oude vliegveld de nieuwbouwwijk Meerhoven, een groeiende wijk qua inwoners en levendigheid, maar (nog) niet qua horeca-aanbod.  Voor mensen die wonen of werken in de wijk is Echt Welschap dan ook een grote aanwinst. Inmiddels weet menig Eindhovenaar het restaurant te vinden voor een lunch, tapas of een borrel en huren bedrijven regelmatig het oude kantoor van de luchtverkeersleider in de oude verkeerstoren, die dienst doet als vergaderruimte.

 

Interieurconcept met oog voor detail

Voor het ontwerp en bouw van het interieur ging Hanny Arens aan de slag met een aantal oude bekenden. Het interieur is ontworpen door Mehdi le Mair van KingKongs, die wereldwijd mooie concepten in de horeca op zijn naam heeft staan. De interieurbouw is uitgevoerd door Paul Theuws Interieurs uit Westerhoven, echte vakmensen met oog voor detail. In de rechtervleugel naast de verkeerstoren heeft de ruimte waar vroeger het KLM-restaurant gevestigd was, een ware metermafose ondergaan. Een stijlvol, ruim interieur met natuurlijke materialen als marmer en hout en stijlvolle designmeubels en jaren 30 lampen die een duidelijke link naar het verleden hebben.

Echt ondermerschap

Welschap Eindhoven

Ralph Gijbels

Bedrijfsleider van Echt Welschap is Ralph Gijbels (24). Hij had nog maar net zijn opleiding aan de hotelschool afgerond, maar had al veel ervaring opgedaan tijdens en naast zijn studie, ook in Londen en Nieuw Zeeland. Maar dit was voor Ralph de ideale mogelijkheid om zijn droom te realiseren. Met lunchroom en tapasbar Echt Welschap heeft Eindhoven sinds kort een plek gekregen waar bewoners en personeel van het nabijgelegen Flight Forum en anderen terecht kunnen voor een hapje en drankje. En wat de kaart betreft, vallen vooral de vele Italiaanse en Spaanse accenten op. ‘We hebben heerlijke piadina’s, versgebakken brood, Italiaanse hammen, ambachtelijke boerenkaas, biologische koffie, een goede wijnkaart en lekkere koude en warme tapas a la plancha’, vat bedrijfsleider Ralph Gijbels samen. ‘En niet te vergeten ambachtelijk Italiaans ijs.’

Reageer op dit artikel