nieuws

Restaurant 212 is naam van zaak Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot

Restaurant 9339

Restaurant 212. Zo gaat het nieuwe restaurant van Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge heten. De naam verwijst naar het huisnummer aan de Amstel in Amsterdam waar het restaurant is gevestigd.

Restaurant 212 is naam van zaak Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot

Restaurant 212 opent op maandag 8 januari de deuren. Vanaf woensdag 1 november kunnen gasten er reserveren door een ticket te kopen van 50 euro dat dient als aanbetaling. 

No-table restaurant

Na zeven jaar de keuken van Bord’Eau** in hotel De L’Europe bemand te hebben, verlaten Michelinchef Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot hun vertrouwde keuken om een droom uit te laten komen: een eigen restaurant. Het wordt Amsterdams eerste no-table-restaurant.

Keuken staat centraal

‘Je bezoekt een restaurant vaak voor de keuken en juist die is verborgen. Dat is eigenlijk gek. In ons nieuwe restaurant zal de keuken letterlijk centraal staan. Gasten zitten aan een omringende bar, maar schuiven eigenlijk direct aan het aanrechtblad aan. We kennen dit concept op hoog niveau al in steden als New York en Hamburg, maar nog niet in Nederland’, legt Groot uit. ‘We willen contact maken. Producten laten zien, vertellen hoe een gerecht in elkaar zit, een beleving creëren.’

‘Gebruikelijke’ stijfheid verdwijnt

Per avond schuiven 22 – 24 gasten aan bij de chefs, die zelf iedere dag in het restaurant te vinden zullen zijn. Waar Groot voorheen de functie van souschef bekleedde, stappen de heren voortaan als gelijken de keuken binnen. Het culinaire signatuur waarin Franse tradities, vernuftige technieken en creativiteit de boventoon voeren blijft behouden. Alle ‘gebruikelijke’ stijfheid van fine-dining verdwijnt. Van Oostenbrugge: ‘We willen een zaak neerzetten waar we zelf naar toe zouden gaan. Met lekker eten op een heel hoog niveau, goede muziek en veel persoonlijkheid. Het moet leuk zijn om goed te eten. Thomas en ik werken nu tien jaar samen, waarvan zeven jaar bij Bord’Eau. Dit is hét moment om deze stap te zetten.’

Het restaurant komt in het pand waarin voorheen restaurant Breitner zat gevestigd. ‘Een schitterend mooi pand – 4 meter hoge ramen en veel licht – maar ook heel oud’, vertelt Van Oostenbrugge aan Misset Horeca. Het pand wordt momenteel dan ook volledig gestript. ‘Een totale restauratie van 180 vierkante meter.’  Het restaurant zelf telt 90 vierkante meter, waarin de keuken het middelpunt wordt met daaromheen de bar. Centraal in de keuken staat een open haard waarmee de koks ook veel zullen gaan werken. ‘De keuken wordt ook echt een keuken, maar allemaal heel mooi spul. 3 millimeter dik blad, rvs. Custom-made van Marrone.’ In de kelder worden de wijnen opgeslagen. ‘In plaats van de wijnkaart in te zien, kunnen gasten er ook voor kiezen om rond te kijken in deze wijnkelder en daar een keuze te maken.’

Lees hier alles over het interieur van het restaurant.

Reageer op dit artikel