nieuws

In Zeeland gekweekte Yellowtail vis nu al klaar voor gebruik

Restaurant 4767

De kwekerij voor Yellowtail vis was eigenlijk pas gepland voor begin 2018. De eerste vissen werden immers pas in juni 2017 opgekweekt. Tegen de verwachting in is dat zo succesvol verlopen, dat de vis nu al klaar is voor gebruik in restaurantkeukens.

In Zeeland gekweekte Yellowtail vis nu al klaar voor gebruik

De eerste kweek van Yellowtail vis vond vanaf juni 2017 plaats in het bijgebouw op het terrein van Kingfish Zeeland, nabij de Zeelandbrug. Deze kweek blijkt nu zo’n succes te zijn – de groei van de deze vis heeft de stoutste verwachtingen overtroffen – dat de directie van de kwekerij besloten heeft de vis een half jaar eerder dan gepland te introduceren.

De officiële opening van de kwekerij was gepland voor 30 maart 2018. Op dinsdag 17 oktober wordt de vis geïntroduceerd aan pers en inkopers van groothandels.

Yellowtail vis

Pure Pacific Yellowtail vis (Kingfish / Hiramasa / Seriola Lalandi) is een vissoort die te vergelijken is met de stevige bite van tonijn. De vis heeft een delicate smaak en geen extreme vissmaak. De kleur van de filets is lichtroze/wit. Kortom, een veelzijdige vis die in Zeeland op het land in een gesloten systeem en duurzaam wordt gekweekt door Zeelands grootste viskwekerij Kingfish Zeeland in Kats.

‘Je moet hem ook echt behandelen als tonijn’, zegt Mart Scherp, eigenaar van restaurant Scherp in Middelburg en ambassadeur van Yellowtail vis. ‘Hij is heel geschikt voor rauwe bereidingen als sashimi of ceviche, of om als steak te grillen.’

Waarom kweek op het land?

Oorspronkelijk wordt Yellowtail vis gekweekt in grote kooien in de Atlantische oceaan bij Japan en Australië. Om de vissen te beschermen tegen ziektekiemen, krijgen ze vaak antibiotica. In de Zeeuwse kweekbassins hoeft dat niet. Ze leven in (met zonne- en windenergie) verwarmd Oosterscheldewater dat driedubbel gezuiverd wordt. Hierdoor is het zo schoon dat antibiotica niet nodig zijn. Het water wordt drie keer per dag volledig ververst, en het afgevoerde water wordt ook eerst weer gezuiverd voor het terug de Oosterschelde in stroomt. ‘We laten het schoner erin lopen, dan het eruit komt’, zegt Scherp.

Ook krijgen de vissen voeding die bestaat uit vismeel van uitsluitend slachtafval. Bij normale kweekvoeding moet je drie kilo vis vermalen om één kilo Yellowtail te kweken. Daar worden hele vissen voor gebruikt, niet heel duurzaam. Hier wordt alleen slachtafval als graten, koppen en huid gebruikt.

Yellowtail vis is een prima alternatief voor bedreigde blauwvintonijn of zwaardvis en wordt duurzaam geproduceerd – zonder chemicaliën, antibiotica of vaccins, met 100 procent groene energie en de hoogste kwaliteit biologische, niet genetisch gemanipuleerde voeding. Omdat het in Zeeland gebeurt, is ook de carbon footprint voor vervoer veel lager dan de Japanse of Australische Yellowtail vis.

Kingfish Zeeland is nog bezig met het verkrijgen van Best Aquaculture Practices (BAP) en Aquaculture Stewardship Council (ASC) certificering.

Foto's

Reageer op dit artikel