nieuws

EU-parlement stemt voor verbod op vissen met stroomstootjes op platvissen

Restaurant 804

Pulsvisserij moet verboden worden. Het Europees Parlement heeft gestemd voor een totaalverbod op het vissen met stroomstootjes op platvissen. De uitkomst is een zware slag voor de Nederlandse pulsvissers, die veel hebben geïnvesteerd in de nieuwe technologie.

EU-parlement stemt voor verbod op vissen met stroomstootjes op platvissen

Door de stemming is de toekomst van de Nederlandse kotters die met een sleepnet (pulskor) elektrisch op tong en schol vissen onzeker. Ongeveer tachtig Nederlandse kotters hebben momenteel een Europese ontheffing om te pulsvissen.

‘Dit is een ramp voor de Nederlandse visserij en de kottersgezinnen. De inkomens van vierhonderd gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan’, reageert EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierink (CDA). ‘Het gaat totaal tegen de trend in naar meer milieuvriendelijkheid. Deze techniek bespaart juist de bodem en brandstof. Het is nu aan minister Carola Schouten en de Europese Commissie om te redden wat er nog te redden valt.’

‘Gemiste kans voor Europa’

Volgens collega Jan Huitema (VVD) is het verbod ‘een gemiste kans voor Europa’. ‘De Nederlandse visserijsector heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee we efficiënt en vooral duurzaam kunnen vissen. Andere landen hebben deze methode links laten liggen en schrikken nu van het succes van de Nederlandse vloot. Om die reden en die reden alleen zijn ze hun Europese parlementariërs gaan lobbyen om deze techniek in de EU te verbieden. Helaas met succes.’

Volgens Bas Eickhout (GroenLinks) heeft Nederland zich in eigen voet geschoten door veel meer vergunningen af te geven dan Europees was afgesproken. ‘Dat heeft kwaad bloed gezet bij onder anderen Franse vissers die hun viswater leeggevist zien worden door Nederlandse schepen.’

Vangstmethode

De  vangstmethode lijkt op de traditionele boomkorvisserij. In plaats van de wekkerkettingen zijn er kunststof elektrodedragers aangebracht. Deze zenden net boven de bodem korte impulsen uit. De vis krijgt daardoor een prikkel, wordt opgeschikt, krult om en wordt zo in het net gevangen. De prikkels zijn te vergelijken met die van fitnessapparatuur en bevatten maximaal 15 volt. Een tiende seconde nadat de prikkel is uitgedeeld, is de tong of schol weer hersteld. Door gebruik van de pulskor is de bijvangst minder. Ondermaatse gevangen vis heeft meer kans op overleven. Ander pluspunt zou zijn dat de bodem en de vis minder beschadigd raken. Ook wordt minder brandstof verbruikt.

Lees hier het artikel: nieuwe vismethode voor schol en tong

 

Reageer op dit artikel