nieuws

Restaurant Versaen in Ravestein toegetreden tot Euro-Toque Nederland

Restaurant 1442

Restaurant Versaen in Ravenstein is op 20 februari lid geworden van Euro-Toque Nederland. De inauguratie vond plaats onder toeziend oog van de burgemeester van Oss, Wobine Buijs-Glaudemans.

Restaurant Versaen in Ravestein toegetreden tot Euro-Toque Nederland
Van Orsouw, Derks en burgemeester Buijs-Glaudemans proosten op het lidmaatschap.

Wobine Buijs-Glaudemans, de burgemeester van Oss, en patron-cuisiniers Hans Derks en Wouter van Orsouw, hebben het lidmaatschap van Versaen bekrachtigd door een fles champagne te sabreren, oftewel de fles geopend door de kurk met een sabel van de fles te slaan.

Beide chefs hebben ervaring opgedaan bij bekende sterrenzaken, voordat ze in 2015 samen aan Versaen begonnen. Binnen een jaar werden ze onderscheiden met een Bib Gourmand en werden ze opgenomen in de Gault Millau.

Bekijk ook: Horecainterieur: bistro Berlage Amsterdam

Streng controlesysteem voor nieuwe leden

De restaurants die lid willen worden van de vereniging worden eerst aan een streng controlesysteem onderworpen. Alleen de restaurants die volgens de code van eer werken, krijgen een oorkonde van Euro-Toques en mogen een bord van de vereniging aan de gevel hangen. Inmiddels zijn dat er ruim 130.

Op de kaart bij restaurant Versaen staan vers bereide gerechten met zoveel mogelijk seizoensgebonden producten uit de streek. Hiermee sluit het restaurant aan bij de doelstellingen van Euro-Toques Nederland. Het samenwerkingsverband van 2500 Europese koks staat voor het waarborgen van kwaliteit en smaak, behoud van culinaire tradities en bescherming van kleine producenten.

Lees ook: ‘Terrastrends op het bord: dit zijn dé terrasgerechten in 2018’

Code van Eer Euro-Toques

Restaurants die zijn aangesloten bij Euro-Toques moeten zich houden aan de Code van Eer, deze bestaat uit de 10 volgende punten:

1. Euro-Toques Nederland is een vereniging van professionele koks en restaurateurs die staan voor gezonde voeding dat ambachtelijk wordt bereid met natuurzuivere producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven.
2. Euro-Toques Nederland stelt zich onder meer ten doel om de verscheidenheid van landelijke en regionale culinaire tradities te respecteren, te behouden en deze culinair te combineren met het hedendaagse.
3. Voorlichting en het uitdragen van de Code van Eer aan de consument maken deel uit van de taken van Euro-Toques Nederland.
4. Leden van Euro-Toques Nederland staan voor de diversiteit van smaken, de gevarieerdheid van ingrediënten en bieden de consument gezonde en uitgebalanceerde gerechten. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is een waarborg voor het vertrouwen dat de consument mag hebben.
5. De producten die in de keuken van Euro-Toques worden gebruikt, zijn vers en worden zoveel als mogelijk ter plaatse verwerkt.
6. Leden maken in beginsel gebruik van seizoensgebonden producten teneinde de natuurlijke cycli te respecteren en authentieke smaken te garanderen.
7. Koks van Euro-Toques Nederland zijn zich bewust van de onnodige voedselderving en gaan waar mogelijk verspilling tegen. Ook gaan zij duurzaam om met energie en staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
8. Koks van Euro-Toques Nederland zijn onafhankelijk van hun leveranciers. De leveringsketen is transparant waardoor de betrouwbaarheid van de producten en de herkomst bekend is.
9. Koks van Euro-Toques Nederland gebruiken in hun keuken zoveel als mogelijk Nederlandse streekgebonden producten teneinde milieu- onvriendelijke foodmiles te beperken.
10. Koks van Euro-Toques Nederland onderhouden onderling professionele contacten en dragen eendrachtig de boodschap van de Code van Eer uit naar de consument. Zij garanderen en bewaken de gemeenschappelijke principes die door alle leden worden gehanteerd.

Lees hier alles over Gault Millau

De doelstellingen van Euro-Toques

– Behoud van nationale en culinaire tradities
– Koken naar eer en geweten
– Gebruik van kwalitatieve grondstoffen
– Zelfstandigheid ten opzichte van leveranciers
– Producten van eigen bodem en streek verdienen voorkeur
– Bescherming van kleine producenten
– Vakwaarborg voor kwaliteit en smaak
– Duurzaam omgaan met energie
– Tegengaan van voedselverspilling
– Maatschappelijk verantwoord ondernemen
– Prijs mag nooit de compensatie zijn voor inkoop inferieure kwaliteit
– Collegialiteit is regel

Reageer op dit artikel