Aftrap Europese finale van Bocuse d'Or door openen wedstrijdkeuken

Aftrap Europese finale van Bocuse d'Or door openen wedstrijdkeuken
Mike Klaasen en Lars Drost zijn er klaar voor.

De officiële aftrap voor de Europese finale van Bocuse d'Or is door chef Lars Drost (Ciel Bleu**) en commis Mike Klaassen (Ciel Bleu**) gedaan door het openen van de wedstrijdkeuken op het ROC van Amsterdam. De opdracht voor de finale is binnen en er kan nu ook getraind worden op het ROC.

De Europese finale van de Gastronomische Olympische Spelen vindt plaats in Turijn, Italië op 11 en 12 juni 2018. Team NL onder begeleiding van coach Jan Smink hoort bij de 20 Europese landen die de strijd aangaan. Doordat de noordelijk gelegen regio Piëmont gekozen is om de Europese selectieronde van de meest prestigieuze gastronomische wedstrijd te hosten, moeten de wedstrijdkoks aan de slag met producten uit die streek.

Piëmontees rund

De organisatie van Bocuse d'Or heeft bekendgemaakt dat het vleesgerecht piëmontees rund moet bevatten. Tevens moet er gewerkt worden met  risotto. Het vegetarische gerecht moet kaas uit Piëmont bevatten. De finalisten moeten verder ook ter plaatse een product uitzoeken op vakbeurs Gourmet Expoforum dat voor twee dagen hét mekka van de gastronomie zal zijn.  Voor de getalenteerde kandidaten zal dit event de laatste stap zijn in de route naar de wereldfinale in Lyon, de thuishaven van wijlen Paul Bocuse, die plaatsvindt in januari 2019, tijdens de vakbeurs Sirha.

Lars Drost (25) en zijn commis Mike Klaassen (19), beiden werkzaam bij Ciel Bleu** kunnen niet wachten om nu echt te gaan trainen. De afgelopen maanden hebben ze al twee keer in de week getraind bij Ciel Bleu, wat best pittig is. Lars werkt als fulltime kok en Mike zit in de Sterklas van ROC Amsterdam. Het oefenen gebeurt allemaal in hun vrije tijd. Beiden zijn enorm gedreven om goede resultaten te behalen in Turijn. Mike: 'Voor mij komt hiermee een jongensdroom uit'.

Nagebouwde wedstrijdkeuken

wedstrijdkeuken Bocuse d'OrVanaf vandaag kunnen ze ook oefenen bij het ROC van Amsterdam waar de wedstrijdkeuken op maat is nagebouwd. SVH Meesterkok Marcel de Leeuw (Nestlé Professional): 'Deze keuken is een kopie van de keuken waar de jongens in Turijn gaan strijden voor de Nederlandse eer en voor een plek in de wereldfinale. Er staat al een combisteamer en er komt nog een snijmachine, vacumeermachine en een blastchiller.'

Nu ze weten wat de verplichte ingrediënten zijn kunnen de jongens echt aan de bak. De Leeuw: 'We gaan de komende maanden meters maken, herhalen en vooral op tijd koken, altijd een grote uitdaging tijdens kookwedstrijden.' Lars is vol vertrouwen: 'Ik ga voor kwaliteit en laat me niet opjutten door de tijd.'

Zilveren schaal

Ricardo Eshuis, directeur SVH en bestuurslid Bocuse d'Or Nederland: 'We kunnen nu echt oefenen met de echte producten, uit Italië welteverstaan. De eerste bestellingen zijn al geplaatst. Ook de zilveren presentatieschaal, door een zilversmid gemaakt, is klaar. We kunnen de schaal helaas niet laten zien, maar het is echt een showstopper.'

Paul Bocuse

In 1987 creëerde de driesterrenchef Paul Bocuse een wedstrijd om wereldwijd de beste chefs samen te brengen: jonge, talentvolle chefs die de meest uiteenlopende gerechten bereiden voor een enthousiast publiek om hun vakmanschap en passie te laten zien in 5 uur en 35 minuten: Bocuse d’Or was geboren. Over 3 decennia verspreid hebben 15 kandidaten geschiedenis geschreven en de felbegeerde trofee mee naar huis mogen nemen.

Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten.

Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Bestuur Bocuse d'Or Nederland

Bocuse d’Or Nederland heeft een bestuur dat bestaat uit de volgende leden: SVH Meesterkok Jonnie Boer, restaurant De Librije***, Zwolle, SVH Meesterkok André van Doorn, restaurant Kasteel Heemstede*, Houten, SVH Meesterkok Marco Poldervaart, restaurant ‘t Havenmantsje, Harlingen, SVH Meesterkok Marcel de Leeuw, Nestlé Professional, Jan Smink, restaurant De Librije***, Zwolle, Leendert Klaassens, culinair adviseur en chocolatier, Anita Buiteman, directeur A Solution, Joris Prinssen, woordvoerder UMC en Ricardo Eshuis, directeur SVH.

>> Leestip: Nederland elfde in wereldfinale Bocuse d’Or