Rechtszaak Deliveroo: 'Maaltijdkoeriers zijn blije freelancers'

Rechtszaak Deliveroo: 'Maaltijdkoeriers zijn blije freelancers'

In de rechtszaak die een fietskoerier van Deliveroo heeft aangespannen tegen zijn bestaan als freelancer blijft de bezorgspecialist vasthouden aan haar beleid. 'Fietsende maaltijdbezorgers zitten helemaal niet te wachten op het strakke keurslijf van een arbeidscontract,' zegt Deliveroo.

Fietsende maaltijdbezorgers zitten helemaal niet te wachten op het strakke keurslijf van een arbeidscontract. Freelancen is veel beter op de praktijk van de koerier toegesneden en heeft bij koeriersbedrijf Deliveroo tot veel nieuwe aanmeldingen van zogeheten ‘riders’ geleid.

Dat betoogde de advocaat van de maaltijdbezorger woensdag 27 juni 2018  in een rechtszaak die fietskoerier Sytze Ferwerda (20) tegen het bedrijf heeft aangespannen. Deliveroo is per 1 februari afgestapt van het loondienstmodel en werkt uitsluitend nog met freelancers.

Deliveroo werkgever

Volgens Ferwerda is er sprake schijnzelfstandigheid. Deliveroo gedraagt zich nog steeds als werkgever, meent hij, maar het bedrijf heeft zich met de huidige werkwijze ontdaan van de bijbehorende verplichtingen jegens zijn werknemers.

Ferwerda wil terug in loondienst en op die manier verzekerd zijn bij arbeidsongeschiktheid en van doorbetaling bij ziekte. De rechter beslist daar op 23 juli  2018 over.

De rechtszaak vond plaats onder grote belangstelling, onder meer van een delegatie van de Jonge Socialisten, de jongerenorganisatie binnen de PvdA. Ook PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk was aanwezig.  De maaltijdbezorger bleef in de rechtszaal zijn ‘model van schijnzelfstandigheid’ verdedigen, vindt hij. ‘Ze proberen er alles aan te doen om van haar werkgeversverplichtingen af te komen. Alle risico’s voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo.’ Volgens Deliveroo-advocaat Maartje Govaert was het gebrek aan flexibiliteit bij het koeriersbedrijf voor veel 'riders' reden te stoppen met het werk.

Zij wees erop dat ook Ferwerda ruimschoots gebruikmaakt van de vrijheden die werken bij de maaltijdbezorger hem biedt. Zo mogen koeriers zich laten vervangen, voor de concurrent werken en opdrachten weigeren. Er is geen leiding, toezicht of controle.

>> Niets meer missen van Misset Horeca?