nieuws

GaultMillau 2019: 200 nieuwe namen in de vernieuwde gids

Restaurant 10583

GaultMillau heeft maandag 3 december haar eerste gids nieuwe stijl uitgebracht. Sinds begin van dit jaar ligt de licentie voor GaultMillau Nederland bij Godfried van der Lugt. De drempel voor restaurants om in de gids te komen is verhoogt van 11 naar 12 punten. Er staan 200 nieuwe namen in de GM gids 2019.

GaultMillau 2019: 200 nieuwe namen in de vernieuwde gids

De top van de Nederlandse gastronomie was maandag 3 december bij de gidspresentatie van GaultMillau 2019 aanwezig. De gids werd ‘geboren’ op een event in De Kromhouthal in Amsterdam.

Hier werden ook 15 Gault&Millau awards uitgereikt aan de beste restaurants en culinaire persoonlijkheden voor het jaar 2019. De award voor Chef van het jaar gaat naar Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam. De jonge topchef van het jaar is Jim de Jong van Restaurant De Jong in Rotterdam.  Van de 709 adressen in de gids bevinden er zich 133 in Amsterdam. Eén restaurant staat wel in de gids, maar zonder punten: dat is Marrees in Weert, voorheen Bretelli Deze zaak verhuist komende week en verandert van naam.

Enkele van de 200 nieuwe namen  in GaultMillau 2019

Jan Smink: 16,5 punten
Olivijn: 16 punten
Graphite (Peter Gast) 16 punten
Café Cliche (Sidney Schutte) 13,5 punten
Maris Piper 15 punten
Voltaire Leersum, 15,5 punten (onder leiding van Jacob Jan Boerma)
Kale & De Bril in Goes 12 punten
Fizzy, Epe 15 punten
Johannes, Amsterdam 12 punten
Circl, Amsterdam 12 punten
Bumbu Kitchen, Amsterdam 12 punten
Sabero, Roermond, 17 punten (Nico Boreas)
Huisje James, Uchelen, 14,5 punten
Oonivoo, Uden, 13,5 punten
Klaas, Uitgeest, 13 punten
Simple, Utrecht, 13,5 punten
WT Urban Kitchen, 13 punten
Silly Fox, Veghel, 14 punten
Bij Kees, Zierikzee, 14,5 punten
Sukade, Meppel, 13 punten
OpBuuren, Maarssen, 14,5 punten (Karl van Baggem)
Aim Loosdrecht, 13 punten (Wessel Ruimgaart)
Bij Erik, Leidschendam, 13 punten (Erik Tas)
Flicka, Kerkdriel, 14,5 punten (Thomas van Santvoort)
Orangerie de Pol, Doetinchem 14 punten (Rick van den Broek)
Villa Ruimzicht, Doetinchem, 13 punten (Bjorn Massop)
Lars, Amsterdam, 15  punten
6&24 Den Haag, 16 punten (Rik van de Laar)

Cocktailbars

Ander nieuw onderdeel van de gids is een lijst met 25 cocktailbars. Geen punten notering maar wel een top 25.

’s Avonds vindt het Gault&Millau het Mastercard Nederland World Food Programme liefdadigheidsdiner plaats waar een aantal winnende chefs een gerecht bereidt voor 400 gasten. Onder meer Jeroen en Marleen Brouwer van De Loohoeve in Schoonloo zijn tijdens het diner actief, net als Soenil Bahadoer van de Lindehof in Nuenen en Denis Huwae van Restaurant Daalder in Amsterdam.

Awardwinnaars GaultMillau 2019

Award Winnaar
Chef van het Jaar Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Amsterdam)
Jonge Topchef van het jaar Jim de Jong (Restaurant De Jong, Rotterdam)
Ontdekking van het jaar Mike Cornelissen (Rijnzicht, Doornenburg)
Groentechef van het jaar Chris Naylor (Restaurant Vermeer, Amsterdam)
Bistronoom van het jaar Dennis de Haan (Restaurant de Haan, Groningen)
Ambachtsman van het jaar Paul Hartering (Restaurant Gebr. Hartering, Amsterdam)
Aziatisch restaurant van het jaar Mei Wah, Eindhoven (Taks Yuen)
Prijs – Plezier van het jaar Huisje James, Ugchelen (Heine Ruitenbeek & Inge Scholten)
Patissier van het jaar Yurii Ivanov (Restaurant Wiesen, Eindhoven)
Dé Nieuwkomer van het jaar 212, Amsterdam (Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot)
Gastvrouw van het jaar Marleen Brouwer (De Loohoeve, Schoonloo)
Sommelier van het jaar Koen van der Plas (Inter Scaldes, Kruiningen)
Wijnkaart van het jaar Bottles, Sas van Gent (Jens en Bart Hoogstad)
Terras van het jaar Kasteel Engelenburg, Brummen  (Johan & Carin Agricola)
Cocktailbar van het jaar Tales & Spirits, Amsterdam (Boudewijn Mesritz & Lydia Soedadi)

Nieuwe en verdwenen awards

Van deze 15 awards zijn er een aantal nieuw (cocktailbar, patissier en ambachtsman bijvoorbeeld). Er zijn ook awards verdwenen die voorheen door Jan van Lissum nog wel werden toegekend, maar door Godfried van der Lugt niet meer. Voorbeelden: de prijs voor het beste hotel en voor de beste fromager. Ook de jonge talenten (talentvol gastheer/vrouw, talentvol sommelier, talentvol wijn/spijs specialist) krijgen dit jaar geen eigen awards. Ook de prijs voor de wijn/spijs specialist verdwijnt net als de prijs voor het meest duurzame restaurant.

Veranderingen Gault&Millau gids 2019

  • 700 bedrijven in de gids. Zij krijgen allemaal 10 gidsen gratis om zo de bekendheid van GM onder gasten te vergroten.
  • Er staan 200 nieuwe zaken in. Veel namen zullen ook verdwijnen uit de gids.
  • De drempel om in de gids te komen gaat van 11 naar 12 punten.
  • De gids wordt uitgegeven als een boek en zal daarom jaarrond verkrijgbaar zijn. Het was een tijdschrift en dat verdwijnt na verloop van tijd weer uit het schap.
  • De Belg Luc Hoornaert staat aan het hoofd van de inspecteurs (30 personen).
  • De koksmutsen worden ook in Nederland geïntroduceerd. Restaurant krijgen naast punten ook een beoordeling in koksmutsen variërend van 0 tot 5 mutsen. De Franse en Belgische gids werken al zo.
  • Het bord blijft het belangrijkste in de restaurantbeoordeling.

Ondernemers die een vermelding in de gids hebben krijgen voortaan van GaultMillau een mail met inloggegevens. Ze kunnen zo zelf de basisgegevens aanpassen, zoals adres en openingstijden. Deze gegevens worden onder meer getoond aan gebruikers van de app van GaultMillau.

GaultMillau

GaultMillau

De voor Nederland nieuwe app van Gault&Millau is al live. Van der Lugt lift mee op de bestaande – internationale – app van GM. Na drie december worden de punten toegevoegd en de review. ‘De app is al een tijdje live, maar we wilden hem echt pas vullen na de lancering van de gids. Het is een nieuwe start voor ons en we willen dan ook zelf de zaken beoordelen. We nemen niets over uit de gids van Jan van Lissum.’

Vanuit de app kunnen consumenten rechtstreeks naar de website van het restaurant gaan, telefonisch contact opnemen of hun route ernaar toe bepalen. Het restaurant delen via mail of sociale media behoort ook tot de opties.

Reageer op dit artikel